Proprietăţile miraculoase ale muşcatei roşii

Mușcata roșie – Geranium este una dintre cele mai frumoase și mai populare plante pe care românii le au la ferestre. Pe lângă frumuseţea ei plină de farmec şi energie, muşcata este şi o fenomenală plantă-medicament.

Puțini știu că mușcata roșie conţine flavonoide, substanţe folositoare în prevenirea şi tratamentul cancerului, datorită proprietăţilor antioxidante puternice.

Mușcata mai are proprietăți antibacteriene, antireumatismale și antiinflamatorii.

“Binecunoscute ca plante de apartament, muşcatele au proprietăţi curative, efecte antitumorale, antibacteriene, antireumatismale şi antiinflamatorii. În scop terapeutic, de la muşcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne şi florile”, a explicat pentru Adevărul dr. Daniela Stan, medic de familie.

Medicii ne sfătuiesc însă să cerem sfatul specialiştilor, înainte de începerea oricărui tratament, chiar şi atunci când acestea sunt pe bază de plante şi ni se par inofensive.

Mai puternică decât usturoiul!

În medicina populară, muşcata, atât cea sălbatică, din natură, cât şi cea cultivată în ghiveci, se foloseste încă din secolul XVI.

Dintr-o varietate foarte larga de muscate, cel mai mare efect terapeutic îl are muşcata cu frunze mari, palmate, care au un miros puternic şi conin cea mai mare cantitate de fitoncide.

Savanţii au constatat că în lupta cu bacteriile, muşcata depăşeşte puterea usturoiului şi a cepei.

Ce se folosește de la mușcată

Pentru prepararea reţetelor medicale, se folosesc nu numai frunzele şi florile, dar şi rădăcinile plantelor îmbătrânite, cu tulpinile desfrunzite.

Rădăcinile se spală şi se folosesc imediat sau se usucă şi se păstrează în pungi de hârtie.

Rădăcinile plantei sunt bogate în glucide, amidon, flavonoizi, saponine, substanţe tanante, iar în frunze sunt depozitate acid ascorbic (vitamina C), carotina, ulei eteric, glucoza, alcaloizi, microelemente.

Reţete de medicina tradiţională

Hipertensiune arterială, tulburări nervoase, iritabilitate

Se ia o lingură de frunze proaspete tocate de geranium, se toarnă cu un pahar de apă clocotită, se ține într-o baie de apă timp de 5 minute. Se lasă pe o oră și se strecoară.

Se administrează câte o lingură de trei ori pe zi cu 15 minute înainte de masă.

Cursul de tratament durează o săptămână.

Nefrolitiaza

Citeste continuarea articolului pe landia.ro:

Floarea din fereastră care luptă contra cancerului. Proprietăţile miraculoase ale muşcatei roşii

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.