Avertisment al salvamontiştilor: Probabilitatea de a întâlni vipere este foarte mare

Salvamontiştii avertizează că posibilitatea de a întâlni vipere pe cărările montane este foarte mare, fiind perioada de împerechere a acestora. Specialiştii spun, însă, că viperele sunt foarte timide, iar peste 90% din muşcături se întâmplă când oamenii încercă să le prindă sau să le ia în mână.

”Pentru că a venit primăvară în etajul de altitudine joasă din munţii Argeşului, au ieşit şi viperele la împerechere. Probabilitatea de a le întâlni în această perioada este foarte mare, dar nu trebuie să va speriaţi. Vipera este un animal timid, care fuge de oameni. Peste 90% din muşcături se întâmplă atunci când oamenii încercă să le prindă, sau să le ia în mâna”, au transmis salvamontiştii din Argeş, însă reprezentanţii Salvamont România spun că avertismentul este valabil pentru întreaga zonă montană.

”Întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu atacă decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care există şerpi, îmbrăcăţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un bat lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu vă aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de şerpi veninoşi din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul ţării, mai puţîn în centrul şi sudul Munteniei şi Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2000 de metri”, au explicat, la rândul lor, salvamontiştii din Bihor.

Citeste continuarea articolului pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/stiri/avertisment-al-salvamontistilor-probabilitatea-de-a-intalni-vipere-este-foarte-mare-1125963

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.