Andive: beneficii, calorii, reţete

Andiva este o legumă din familia de plante cu flori Asteraceae, din care fac parte şi cicoarea, floarea-soarelui, păpădia sau coada-şoricelului.

În stare proaspătă, aceasta are un gust uşor amărui şi o textură crocantă, dar devine dulceagă şi moale dacă este friptă la grătar, coaptă sau opărită în apă fierbinte cu puţină sare.

Andivele pot fi consumate sub formă de salată, ca gustare între mese, dar şi în diverse mâncăruri. Atenţie însă: gătirea andivelor, sub orice formă, diminuează proprietăţile nutritive ale acestei legume.

Andive: calorii şi valori nutriţionale

Într-o porţie de 100 de grame de andive se găsesc doar 17 calorii, deci este o legumă ideală la dietă. Însă andivele sunt indicate şi pentru celelalte substanţe nutritive pe care le conţin. La 100 de grame, andivele îţi asigură:

  • 8 grame de fibre
  • 36% din doza zilnică recomandată (DZR) de acid folic
  • 9 miligrame de fier
  • 4 miligrame de niacin
  • 18% din DZR de acid pantotenic
  • 9 miligrame de potasiu
  • 5 miligrame de tiamină
  • 72% din DZR de vitamina A
  • 11% din DZR de vitamina C
  • 15 miligrame de magneziu
  • 28 miligrame de fosfor

Andive: beneficii pentru sănătate

Andivele se numără printre legumele cu cel mai scăzut conţinut caloric, motiv pentru care sunt indicate adesea în curele de slăbire. De asemenea, andivele sunt bogate în fibre şi inulină, o substanţă care ajută la reducerea nivelului colesterolului şi al zahărului din sânge şi la stabilizarea tranzitului intestinal, fiind astfel recomandate persoanelor diabetice şi celor care se confruntă cu constipaţia.

Datorită conţinutului bogat în vitamina A, andivele sunt indicate pentru prevenirea sau ameliorarea tulburărilor de vedere (glaucom, cataractă, degenerescenţă maculară) şi a celor dermatologice.

De asemenea, andivele sunt surse excelente de vitamine din complexul B, care au un rol esenţial pentru buna funcţionare a organismului. Ele sprijină metabolizarea grăsimilor, susţin procesul de digestie şi ajută la combaterea simptomelor şi cauzelor stresului, depresiei şi bolilor cardiovasculare.

Datorită numeroaselor minerale conţinute, precum calciu, magneziu, fosfor sau potasiu, andivele ajută la prevenirea oxidării celulare, previn dezechilibrele electrolitice şi reglează în mod natural tensiunea arterială.

Enzimele din andive joacă un rol important şi în procesul de detoxificare a ficatului. După o perioadă în care ai mâncat prea mult sau prea gras, ai consumat mult alcool sau ai urmat un tratament cu antibiotice, ficatul are nevoie de refacere, iar cel mai bine poţi face asta cu ajutorul alimentaţiei. Citeşte şi Suplimentele pentru regenerarea ficatului: bune sau nu?

Acidul folic din andive este un compus care ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului şi la prevenirea avortului spontan sau a malformaţiilor congenitale.

Citeste continuarea articolului pe csid.ro:

https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/andive-beneficii-calorii-retete-18103342/

 

 

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.