Tradiţii şi obiceiuri de Florii. Ce semnificaţie are Duminica Floriilor

Duminica Floriilor este sărbătorită de creştinii ortodocşi în acest an pe 21 aprilie. Tot în această zi îşi serbează onomastica cei care poartă numele de flori. Românii au mai multe tradiţii şi obiceiuri de Florii, sărbătoare care reprezintă Intrarea lui Iisus în Ierusalim în zilele de dinaintea patimilor.

Floriile se mai numesc şi Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

Tradiţii şi obiceiuri de Florii

În această zi, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică pentru a-L întâmpina pe Iisus. Ramurile sunt sfinţite de preoţi, iar credincioşii le pun la icoane, la pomii fructiferi pentru a fi mai roditori sau la uşa casei pentru a fi ferită de rău. Părinţii îşi ating cu ele copiii ca să crească sănătoşi şi înţelepţi.

În tradiţia populară, ramurile de salcie ajută la tămăduirea bolilor şi sunt păstrate până la sărbătoarea de anul viitor pentru a aduce spor şi belşug în casă. În unele regiuni din ţară, fetele care nu sunt căsătorite fierb busuioc în apă, la miezul nopţii, se spală pe cap şi toarnă apa la rădăcina unui pom înflorit. Se spune că în scurt timp îşi vor găsi sufletul pereche, dar dacă nu fac ritualul până la ivirea zorilor vor albi de tinere.

Tot în Duminica Floriilor se poate mânca şi peşte. Biserica Ortodoxă dă dezlegarea la peşte din postul Paştelui pentru că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce peşte. Sărbătoarea se mai numeşte şi Nunta Urzicilor, pentru că este ziua în care urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat.

O altă tradiţie mai spune că aşa cum va fi vremea de Florii, va fi şi de Paşte.

Ce semnificaţie are Duminica Floriilor

Intrarea lui Iisus în Ierusalim este sărbătorită în Duminica Floriilor, care nu are o dată fixă şi pică în fiecare an cu o săptămână înainte de Paşte. Este ziua în care Mântuitorul a intrat în Ierusalim călare pe un măgar.

Citeste mai multe detalii pe jurnalulph.ro:

https://jurnalulph.ro/national/44551-traditii-si-obiceiuri-de-florii-ce-semnificatie-are-duminica-floriilor.html

 

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.