O școală din Spania a interzis „Scufița Roșie” din cauză că e prea „sexistă” și „toxică”

O școală de stat din Catalonia, Spania, a eliminat de pe rafturi aproximativ 200 de cărți clasice pentru copii pe motiv că încurajează stereotipurile sexiste, scrie The Local.es.
Povești celebre precum „Frumoasa adormită” și „Scufița Roșie” au fost considerate de conducerea școlii „prea toxice” pentru micuții care au mai puțin de șase ani și au fost scoase definitv din biblioteca instituției de învățământ din Barcelona.
O treime din titluri – 200 de cărți – au fost considerate „toxice” și au ieșit din bibilotecă, în timp ce alte 400 de cărți, despre care anumite persoane cred că ar conține „stereotipuri de gen”,  au rămas în bibliotecă, însă nu vor mai fi recomandate pentru lectură.
Explicația acestei măsuri a fost aceea că doar unul din 10 tilturi se poate spune că au fost scrise cu un mesaj educațional pozitiv în ceea ce privește „perspectiva de gen”.
Un comitet a analizat poveștile și a stabilit că în aceste povești apar mai multe personaje de sex masculin decât de sex feminin și că rolurile lor au încurajat stereotipurile. Mai exact, bărbații sunt de mai multe ori personificați ca eroi curajoși care se luptă cu personaje negative, salvând personaje de sex feminin aflate în primejdie. Asta în timp ce, în povești, fetele, în general prințese, care așteaptă să fie salvate, sunt asociate cu frumusețea, maternitatea și iubirea.
Anna Tutzó, una dintre mamele din comisia însărcinată cu revizuirea bibliotecii, a declarat pentru El Pais că prejudecățile de gen nu diferă doar în basme, ci și în abecedare, din care copiii deslușesc alfabetul, culorile, iar ”schimbarea rolurilor de gen în societate nu se reflectă în povești”.
Citeste mai multe detalii pe activenews.ro:
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.