IASOMIA, VARIETĂȚI SPECTACULOASE ȘI SFATURI DE ÎNGRIJIRE

Iasomia este una dintre cele mai înmiresmate flori. Parfumul ei este ușor de recunoscut și unic. Este o floare deosebită, dar și pretențioasă. Iată cum trebuie îngrijită!

Iasomia este o plantă care iubește mult soarele, spațiile deschise și umiditatea. Are nevoie de un tutore de lemn, de un gard sau de un zid pentru a se dezvolta, pentru că este o plantă fragilă, cățărătoare și destul de pretențioasă.

IASOMIA DE GRĂDINĂ

Cea mai răspânditp iasomie de grădină, la noi în țară, este jasminum arbust. Este printre puținele specii de iasomie care nu au nevoie de un zid sau de un alt tip de suport. Ea crește foarte bine în soluri puțin argiloase, umede și în locuri însorite. Vara, nu suportă uscăciunea și căldura excesivă, iar iarna suportă foarte greu gerul. De multe ori, crengile mai puțin dezvoltate se usucă la diferențe mari de temperatură. Florile iasomiei de grădină sunt de culoare albă, formată din 4 sau 5 petale, sunt puternic parfumate și au proprietăți medicinale. Dar mai există și soiuri deosebite precum iasomia galbenă, iasomia cu flori roz sau iasomia cu flori bătute.

IASOMIA GALBENĂ

I se mai spune și iasomia de iarnă, dar ea înflorește la început de martie, înainte de a apărea frunzele. Din această cauză este denumită științific nudiflorum. Tulpinile, la început firave și elastice, se îngroașă pe măsura ce trec anii și capătă un aspect de arbust. Dar este un soi de iasomie care are nevoie de tutori de lemn. Trebuie cultivată în locuri însorite și bine umezite, udată frecvent și curățată de crengile uscate periodic. Primăvara, după ce trec florile, crengile proaspete se taie cu o treime și planta va înflori din nou în câteva săptămâni.

Citeste continuarea articolului pe cuochiipetine.ro:

IASOMIA, VARIETĂȚI SPECTACULOASE ȘI SFATURI DE ÎNGRIJIRE

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.