În România s-au făcut 225 de transplanturi de celule stem de la donatori neînrudiţi

Amosnews.ro: Cu ajutorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice au fost facilitate din 2013 şi până în prezent, în România, 225 de transplanturi de la donatori neînrudiţi, potrivit directorului Registrului. Puţin peste 62.000 de persoane sunt înscrise în Registru.

„Celulele stem sunt extrem de importante pentru că ele reprezintă tratamentul şi şansa de a vindeca boala. Este cel puţin până la acest moment, singura modalitate de a trata un cancer. Cancerele de sânge pot fi tratate de persoane care sunt compatibile cu persoanele care sunt diagnosticate cu leucemie, sau cu alt cancer de sânge. Anul trecut a fost celebrat numărul de un million de pacienţi trataţi cu celule donate”, a declarat Aurora Dragomirişteanu, Director General al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice.

Potrivit doctorului, în România sunt puţin peste o mie de persoane care au beneficiat de transplant, dar mulţi dintre ei de la donatori înrudiţi, adică de la frate sau soră.

„Dintre aceştia, jumătate au făcut autotransplant, pentru că sunt limfoame care pot fi tratate de către pacientul însuşi atunci când boala este în remisie, iar cealaltă jumătate sunt transplanturi de la alte persoane”, mai spune Aurora Dragomirişteanu.

Potrivit sursei citate, până acum, în România, cu ajutorul registrului au fost facilitate 225 de transplanturi de la donatori neînrudiţi.

„Important este ca un număr cât mai mare de persoane, mai ales tineri, pentru că se presupune că ei sunt mai sănătoşi, să se înscrie în registru pentru a creşte şansă de a găşi un donator compatibil cu pacienţii români.

Citeste continuarea articolului pe cunoastelumea.ro:

http://www.cunoastelumea.ro/in-romania-s-au-facut-225-de-transplanturi-de-celule-stem-de-la-donatori-neinruditi/

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.