O proteină care ar putea să împiedice procesul de îmbătrânire a pielii, descoperită de cercetătorii japonezi

Proteina COL17A1 ar putea fi considerată o veritabilă „fântână a tinereţii veşnice” întrucât ea ar putea să joace un rol important împotriva procesului de îmbătrânire a pielii, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, informează Agerpres.

Această proteină încurajează competiţia celulară, proces ce permite celulelor puternice să prevaleze în faţa celor mai slabe. Or, vârsta şi razele ultraviolete determină o epuizare a acestei proteine în organism. Acest fapt lasă cale liberă celulelor mai slabe să se reproducă: astfel, pielea devine mai fină, mai fragilă şi are nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru a cicatriza.

Noul studiu, publicat miercuri în revista Nature, a fost realizat pe cozi de şoareci, care prezintă caracteristici comune cu pielea umană.

După ce au înţeles importanţa pe care o are proteina COL17A1, cercetătorii niponi de la departamentul de Biologie a celulelor stem din cadrul Universităţii de Medicină şi Stomatologie din Tokyo, coordonaţi de profesorul Emi Nishimura, au încercat să găsească o metodă pentru a o stimula, cu scopul de a împiedica epuizarea acesteia şi, astfel, în teorie, să frâneze îmbătrânirea şi degradarea pielii.

Oamenii de ştiinţă au izolat doi compuşi chimici, pe care i-au testat cu succes asupra celulelor tegumentare.

„Aceste tratamente au favorizat repararea rănilor într-o manieră semnificativă”, afirmă autorii studiului.

Citeste mai multe detalii pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/o-proteina-care-ar-putea-sa-impiedice-procesul-de-imbatranire-a-pielii-descoperita-de-cercetatorii-japonezi-1109534

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.