70% dintre oameni suferă de sindromul impostorului. Despre ce este vorba?

Se estimează că 70% dintre oameni suferă de sindromul impostorului, aceștia simţindu-se deseori incompatibili cu locul pe care îl ocupă în societate.

Termenul a fost inventat pentru prima dată de psihologi într-o lucrare din 1978, intitulată „The Imposter Phenomenon In High Achieving Women”. Autorii acestei lucrări au definit sindromul impostorului ca pe o problemă care afectează în special femeile. „În ciuda realizărilor academice şi profesionale deosebite, persistă în a crede că ele nu sunt foarte inteligente şi că au păcălit pe oricine altcineva care crede contrariul”. Sindromul impostorului a fost, iniţial, clasificat ca fiind o stare specifică doar femeilor. Chiar dacă nu se manifestă exclusiv doar la un anumit sex, în zilele noastre se consideră a fi mult mai răspândit în rândul femeilor care lucrează în industriile dominate de bărbaţi.

Există dovezi care sugerează că sindromul impostorului se corelează cu succesul, iar aceia care nu suferă de simptomul impostorului sunt mai susceptibili de a ajunge la eșec. Persoanele care suferă de sindromul impostorului tind să fie perfecţionişti, ceea ce înseamnă că tind să lucreze ore suplimentare pentru a se auto-asigura că excelează în fiecare domeniu. Cu alte cuvinte, cei ce suferă de sindromul impostorului, fac o treabă destul de bună.

Pe de altă parte, aceia care nu au sindromul impostorului, ar putea avea motive să pună la îndoială abilităţile perfecţioniştilor. Nivelul foarte ridicat de încredere în sine, poate fi un rezultat al „efectului Dunning-Kruger”, ceea ce, în esenţă, înseamnă că oamenii nu îşi recunosc propria ignoranţă. Efectul Dunning-Kruger este o eroare de apreciere în care persoane incompetente apreciază eronat competenţa lor ca fiind mult mai mare decât în realitate.

Citeste mai multe detalii pe cunoastelumea.ro:

http://www.cunoastelumea.ro/70-dintre-oameni-sufera-de-sindromul-impostorului-despre-ce-este-vorba/

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.