De ce ne plac dulciurile. Moduri de a renunța la zahăr

Ce au în comun zahărul şi tutunul? Ambele dau dependenţă. Potrivit specialiştilor, aceste produse au un efect similar asupra creierului. Dacă în cazul tutunului este nevoie de voinţă şi ajutor medical, să vedem cum putem renunţa la zahăr.

Ne place dulcele încă din primele luni de viaţă. Asta pentru că papilele responsabile pentru acest gust se dezvoltă printre primele şi într-un număr mai mare decât celelalte.

„Din acest motiv, noi uneori păcălim copiii să ia diverse alimente sau medicamente, cărora le-am convertit gustul”, spune Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală.

De multe ori, sunt familii cu copii care vin la consultaţii şi spun că i se dau copilului tot felul de alimente dulci, sucuri pentru că cei mici le cer acest lucru se întâmplă pentru că au fost învăţaţi de la vârste foarte fragede să caute acest gust dulce şi atunci se instalează o dependenţă care după aceea se menţine chiar pe tot parcursul vieţii”, spune Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală.

Dependența de zahăr, la fel de puternică ca cea de tutun

Totodată, dulcele este principala sursă de hrană pentru creier. Iar acesta transmite corpului o stare de bine de fiecare dată când primeşte zahăr. Potrivit unor cercetări, dependenţa de dulce este la fel de puternică precum cea de tutun, alcool sau chiar de droguri.

„S-au făcut investigatii, tomografii şi s-a arătat imaginea de pe creier a ceea ce determina consumul de zahăr comparativ cu ceea ce determină la nivelul creierului alte substanţe care determină dependenţa şi s-a constantat că imaginile sunt practic identice, ceea ce înseamnă că toate produsele care conţin zahăr generează dependenţă”, spune Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală.

Acesta este şi motivul pentru care renunţarea la zahăr devine o luptă în toată regula pentru mulţi oameni.

Renunțarea bruscă la zahăr duce la sevraj

Citeste continuarea articolului pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/de-ce-ne-plac-dulciurile-moduri-de-a-renunta-la-zahar-1087792

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.