Specialiștii din Buzău cultivă trei plante care pot înflori în zăpadă și se recoltează iarna

Există plante decorative sau aromatice care care pot fi recoltate chiar şi atunci când cele mai multe au intrat deja în perioada de repaus vegetativ. Acestea sunt rezistente la frig şi chiar înfloresc în zăpadă.
Cel puţin trei plante cultivate de specialiştii Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău, toate aromatice, sunt recoltate şi în această perioadă. Este vorba despre tufele de cimbru, chimen şi ceai Mursalski, folosit cu succes în programul de pregătire al astronauţilor sovietici. Cercetătorii buzoieni au reuşit să aclimatizeze astfel de plante după ani de studii. Acesta este primul soi românesc obţinut la noi în ţară care a fost înscris spre omologare şi în anul doi formează tulpina floriferă şi formează seminţe.
Cimbrul este un arbust peren cu viaţă lungă. Frunzele mici, verzi-cenuşii, cu marginile curbate în interior, acoperă ramurile subţiri ivite din tulpinile lemnoase. Gustul cald şi înţepător şi aroma bogată a frunzelor fac din cimbru un condiment popular pentru o mulţime de preparate culinare. Cimbrul îşi păstrează aroma proaspătă şi la temperaturi negative. De la acesta se consumă seminţele. ”Vorbim de varietăţi de cimbru, cimbru de Siberia, saturea montana. Avem două varietăţi care s-au adaptat foarte bine la condiţiile pedoclimatice ale zonei noastre”, spune Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.

Tot la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău este în curs de omologare una dintre cele mai valoroase plante medicinale din lume:
Citeste mai multe detalii pe cunoastelumea.ro:
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.