Sfântul Ştefan, prăznuit în a treia zi de Crăciun. Legenda spune că a fost omorât cu pietre, devenind astfel primul martir creștin

Creştinii îl prăznuiesc în a treia zi de Crăciun pe Sfântul Ştefan, primul care a vestit şi mărturisit credinţa în Hristos, devenind astfel şi primul martir al Bisericii. 

Peste 400.000 de români îşi serbează ziua onomastică. Cei mai mulţi, peste 273 de mii sunt bărbaţi care poartă numele Ştefan. Urmează cei botezaţi… Istvan, Fănel, Ştefănel, Ştefănuţ şi Fane. Aproape 95 de mii de femei răspund la prenumele Ştefania, Fănica, Fănuţa sau Fana.

„Nu există obiceiuri speciale pentru ziua Sfântului Ştefan, dar ţăranii – ca şi orăşenii – o ţin. Sunt mulţi cei care poartă numele Sfântului şi de aceea îl respectă ca pe un sfânt patron”, scria Irina Nicolau în “Ghidul sărbătorilor româneşti”.

Potrivit istoricului, Sfântul sărbătorit în a treia zi de Crăciun a fost primul care a vestit şi mărturisit credinţa în Hristos. Pentru credinţa lui a fost ucis cu pietre. În timp ce pietrele îl loveau, Ştefan se ruga pentru cei care le aruncau: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”. Sacrificiul lui a dat roade imediat. Un tânăr care păzea hainele celor ce aruncau cu pietre a fost tulburat de moartea mucenicului. După întâlnirea cu Hristos pe drumul Damascului, tânărul, pe nume Saul, l-a urmat şi a devenit Apostolul Pavel.

Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi, din rândul evreilor elenişti, de către Sfinţii Apostoli din Ierusalim, din motive pastoral misionare, potrivit basilica.ro.

Citeste mai multe detalii pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sfantul-stefan-praznuit-in-a-treia-zi-de-craciun-legenda-spune-ca-a-fost-omorat-cu-pietre-devenind-astfel-primul-martir-crestin-1055450

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.