22 decembrie 1989. Ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu

Ziua de 22 decembrie 1989 a adus deznodământul protestelor începute la Timişoara şi continuate în mai multe localităţi din ţară şi în Bucureşti, până la fuga cuplului Ceauşescu şi preluarea puterii în urma unui proces, care a lăsat în urmă mai multe victime decât manifestaţiile propriu-zise.

De la primele ore ale dimineţii, vestea înăbuşirii în sânge a demonstraţiilor din ziua precedentă a provocat reacţii vii în toate colţurile Bucureştiului. Oficialităţile plănuiau adunări în fabrici, pentru a fi condamnate “actele huliganice”. La ora 7.00 se anunţase deja că muncitorii de pe mai multe platforme industriale porniseră spre centrul oraşului.

La 8.30, Nicolae Ceauşescu îl acuză pe generalul Nicolae Milea de trădare într-o şedinţă la sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român. La 9.20, fostul Ministru al Apărării este găsit împuşcat într-un birou din aceeaşi clădire. La televiziune se anunţă că “trădătorul Milea” s-a sinucis. În jurul orei 11.00, în timp ce la televizor se repeta comunicatul privind sinuciderea lui Vasile Milea, la radio încep să apară primele infrmaţii despre demonstranţii care ocupă centrul oraşului.

La ora 12.05, soţii Ceauşescu fug de pe acoperişul Comitetului Central cu un elicopter.

Citeste mai multe detalii pe mediafax.ro:

https://www.mediafax.ro/life-inedit/22-decembrie-1989-ziua-fugii-cu-elicopterul-a-sotilor-ceausescu-surprinzator-numarul-victimelor-represiunii-depasit-de-mortii-pentru-apararea-revolutiei-17794710

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.