Ayurveda şi alimentaţia în timpul iernii: ce să mănânci când e frig afară

Ce este recomandat să mănânci iarna?

În Ayurveda, se consideră că iarna are energie Vata. Aşadar, din noiembrie până în februarie, introdu în alimentaţie mai multe fructe cu coajă lemnoasă, seminţe, cereale. Când găteşti, preferă supele şi tocăniţele de legume, cu sau fără carne. De asemenea, poţi consuma proteine de la animale mai mari, cu grăsimi care sunt mai dense. Ţi-e teamă să nu te îngraşi? În timpul iernii, spune ayurveda, chiar este de dorit să ai două-trei kilograme în plus faţă de greutatea ta din timpul verii. Dar alege cât mai multe grăsimi bune şi fibre, conform listei de mai jos.

1. Legume care cresc sub pământ

Aici sunt incluse toate rădăcinoasele: sfeclă, morcovi, ţelină, pătrunjel, păstârnac, cartofi şi cartofi dulci. Pentru că toată vara cresc sub pământ, aceste legume sunt mai grele şi mai dense, ceea ce le face ideale pentru sezonul Vata. Majoritatea sunt bogate în fibre, minerale, vitamina A şi vitamina C, aşadar sunt benefice pentru sistemul imunitar.

2. Mai multe proteine

Dacă nu eşti vegetarian, este bine să mănânci ceva mai multă carne în această perioadă a anului (dar nu depăşi 10% din întreaga alimentaţie). Organismul are nevoie de mai multe proteine în timpul iernii. De asemenea, poţi împlini acest necesar consumând pudră proteică din zer, nuci, seminţe, spirulină, iaurt şi ouă. Proteinele sunt esenţiale în timpul iernii pentru sănătatea pielii, imunitate şi multe altele.

3. Alimente fermentate

Fermentaţia, menită să păstreze legumele pentru iarnă, susţine imunitatea prin spijinirea florei microbiene intestinale. Alimentele fermentate încălzesc, de asemenea, organismul, un plus bine venit în timpul iernii. Încearcă să mănânci mai multe murături (puse la saramură, nu în oţet), varză murată, iaurturi, brânză fermentată.

Citeste continuarea articolului pe gustarte.ro:

http://www.gustarte.ro/invata-gustul/ayurveda-si-alimentatia-in-timpul-iernii-ce-sa-mananci-cand-e-frig-afara-17670836

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.