De ce ni se face „pielea de găină”?

E vremea concursurilor muzicale televizate și auzim des expresia „mi se face pielea de găină”. Ba chiar avem ocazia să și vedem.

Ce determină această reacție și de ce corpul nostru reacționează așa? Frigul, un zgomot care ne sperie sau un cântec frumos, toate pot declanșa „pielea de găină”. E un mecanism de apărare ancestral.

Ce înseamnă „piele de găină”?

Când e frig sau când trecem printr-o emoție puternică firele de păr de pe corp se ridică și se formează mici umflături pe suprafața pielii noastre, la baza acestor fire de păr. Se numește piele de găină, pentru că efectiv în acel moment pielea noastră seamănă cu cea a găinilor jumulite de pene. 

Cum se declanșează „pielea de găină”?

Această reacție este un mecanism de apărare, numit în latinește horripilari  – a avea părul ridicat (de unde și verbul a oripila = a îngrozi). În cazul unei scăderi de temperatură, când ieșim din piscină de exemplu, termoreceptoarele repartizate pe pielea noastră (numite și corpusculii Krause) avertizează creierul, care trimite un mesaj către sistemul nervos. Acesta din urmă ordonă mușchilor erectori situați la baza fiecărui fir de păr să se încordeze. 

La animale, ca și la om, această contracție permite încălzirea epidermei: penele sau firele de păr permit aerului să pătrundă și se creează astfel un strat izolant ce protejează de frig. Cu toate că nu mai suntem atât de „păroși” cum erau strămoșii noștri, am păstrat acest mecanism de apărare.

Mai multe detalii pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/de-ce-ni-se-face-pielea-de-gaina-1019000

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.