Orașul considerat „infernul chimic” al Rusiei

Aici este inima poluării din Rusia. Unii consideră acest loc cel mai toxic oraș al planetei.

În folcorul industrial local i se spune „infernul chimic al Rusiei”Munții Ural adăpostesc în orașul Karabash, regiunea Celeabinsk, cel mai mare centru de topire a cuprului din întreaga Federație Rusă. Exploatarea cuprului datează aici încă din 1837, când teritoriul avea doar statut de așezare minieră.

După aproape două secole, toxicitatea laută de ploile acide din iazurile de deșeuri au transformat natura din împrejurimile orașului într-un cimitir de vegetații arse. Terenurile potopite de mâluri care duhnesc a dioxid de sulf sunt un detaliu la ordinea zilei. Iar apa râurilor are o pronunțată culoare portocalie, ca și când ar căra torente de rugină.

Instalațiile uzinei de topire a cuprului nu au fost niciodată modernizate. Rezultatul: impactul emisiilor asupra mediului i-a determinat pe directori să sisteze activitatea între 1989 și 1998, după ce, în 1996, un ordin al Ministerului Resurselor Naturale din Rusia decretase zona ca fiind un dezastru ecologic.

În perioada de „hibernare” a fabricii, care ținea pe linie de plutire economia orașului, șomajul a declanșat o depopulare severă. Dacă în 1970, în Karabash trăiau peste 70.000 de persoane, acum își mai veacul prin aceste ținuturi reziduale circa 12.000 de locuitori, majoritatea bătrâni.

Speranța de viață

Citeste mai multe detalii pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/video-orasul-considerat-infernul-chimic-al-rusiei-speranta-de-viata-este-aici-aproape-ca-cea-din-evul-mediu-1025382

 

 

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.