Nu răspunde la aceste numere

Escrocheria prin apeluri de la numere necunoscute a revenit în forţă în România. Aceste apeluri de la numere necunoscute din alte ţări sunt mincinoase. Iată cum te protejezi.

Google te ajută încă din 2016 să afli dacă apelul provine dintr-o ţară ciudată. Din 2016, Android identifică destul de precis de unde vine apelul. Tipul acesta de escrocherie a fost explicat de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în septembrie 2018.

De ce eşti sunat de pe numere necunoscute din alte ţări?

Ceea ce se întâmplă cu aceste apeluri e că se bazează pe naivitatea celor care răspund la telefon. E o tentativă de înşelătorie în special prin intermediul apelurilor pierdute.

Astfel că, mare atenţie la apelurile primite primite pe telefon, de la numere de telefon din exteriorul României.

În limbajul special, tehnica asta se numeşte vishing. Este o metodă de phishing prin intermediul apelurilor telefonice (numele, lesne de înţeles, provine de la voice şi phishing, adică vishing). Tehnicile utilizate sunt inspirate din tehnici de inginerie socială (social engineering).

Cum ţi se pot lua bani dacă răspunzi la numere necunoscute din alte ţări

Primul pas e să răspunzi. Dacă ai răspuns, mai departe cel care a sunat încearcă să te convingă de ceva, să dai bani sau să suni la alte numere cu suprataxă.

Să nu te mire că în momentul în care vei răspunde unui asemenea apel, interlocutorul te va saluta folosind numele tău.

Odată ce apelul a fost iniţiat, se poate recurge la o redirecţionare către un număr cu suprataxă. Da, vocea poate fi chiar în română.

Totodată, escrocii se bazează că nu răspunzi la timp, apoi suni înapoi. Când suni, eşti redirecţionat către un număr cu suprataxă.

Citeste mai multe detalii pe jurnalulph.ro:

https://jurnalulph.ro/tech/43126-teapa-care-face-ravagii-in-randul-romanilor-nu-raspunde-la-aceste-numere.html

 

 

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.