Zacuscă din comerţ – sare şi zahăr în exces

O felie de pâine cu zacuscă este mereu binevenită – dimineaţa, seara sau la prânz pentru cei mici şi pentru cei mari.

Dacă este preparată ca la carte, cu atât mai bine. Dar dacă lista de ingrediente nu corespunde reţetei? Cum recunoaştem o zacuscă autentică? Ce trebuie să urmărim de pe etichetă înainte de a plăti o zacuscă din comerţ? Câte dintre sortimentele de zacuscă care se comercializează în ţara noastră pot fi consumate de toate categoriile de public de la copii mici, la femei însărcinate, bătrâni, pacienţi cu boli cronice, pacienţi în convalescenţă? La aceste întrebări răspund experţii Asociaţiei pentru Consumatori (fosta Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, înfiinţată în anul 1990) care au a analizat conţinutul a 55 mărci de zacuscă de/cu ciuperci, de/cu vinete, de fasole, ţărănească, macedoneană, clasică, cu peşte, comercializate în marile structuri comerciale din  ţara noastră.

Zacusca este o tocană scăzută, de culoare roşie-caldă, foarte aromată, gustoasă, uşor picantă. Reţeta clasică pleacă de la legume proaspete (vinete, gogoşari, ceapă, tomate, morcovi, dovlecei etc., condimentate cu sare, piper, foi de dafin, ardei iute), cu ulei, prin prăjire/fierbere lentă. Este pusă în recipiente de sticlă şi sterilizată.

„Spre deosebire de conservele cu carne, zacusca are avantajul că nu favorizează alterări periculoase pentru sănătate, fiind un aliment relativ sigur, accesibil, comod de folosit”, explică Prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE Bucureşti.

Deşi zacusca cu vinete este cea mai populară, există sortimente de zacuscă cu ciuperci, zacuscă cu fasole şi zacuscă cu peşte. Să prepare zacuscă acasă necesită timp, spaţiu, muncă, sfaturi preţioase despre preparare dar şi despre sterilizare, borcane cu capace, spaţiu pentru depozitare şi mulţi oaspeţi sănătoşi la masă. Şi cu toate acestea, prea puţine gospodine de la oraş îşi mai permit să sacrifice 2 zile aproape exclusive pentru zacuscă. Lipsa timpului, dar şi oferta mare de zacuscă de pe rafturile magazinelor sunt explicaţiile cele mai dese.

Zacusca din comerţ – ghid de cumpărare

Şi totuşi cum cumpărăm? Înainte de a plăti un produs observaţi care este primul ingredient din compoziţie. „În alegerea unei zacuşte trebuie să plecăm de la denumirea acesteia. Astfel, zacusca de ciuperci nu este acelaşi lucru cu zacusca cu ciuperci. Foarte mulţi consumatori nu sunt atenţi la această diferenţă dată de sensul semantic al cuvintelor.

În zacusca de ciuperci, primul ingredient din lista de ingrediente trebuie să fie ciupercile, în proporţia cea mai mare, de cel puţin 40%. Din păcate, una din 10 zacuşte pe bază de ciuperci are denumire înşelătoare care nu respectă regula de mai sus. La zacuştele cu ciuperci, proporţia acestei legume variază între 5% şi 35%”, avertizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC coordonatorul studiului.

Citeste continuarea pe csid.ro:

https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/zacusca-din-comert-sare-si-zahar-in-exces-17560101/

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.