Studiu: 65% dintre romani nu au fost niciodata la medicul reumatolog

Cu ocazia “Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor”,campania europeană “Don’t Delay, Connect Today” (“Fără amânare! Fă o programare!”) atrage atenția asupra importanței diagnosticului precoce în cazul bolilor reumatice 
  • Peste 600.000 de români (3% din populație), dintre care 2.000 de copii, suferă de afecțiuni reumatice sau musculo-scheletale. Acestea generează 50% din absenteismul la locul de muncă
  • 1 din 2 români asociază bolile reumatice cu boli ale bătrâneții și cred că acestea se datorează expunerii la frig sau umiditate
  • Doar 18% dintre români percep durerea de spate de tip inflamator ca o boală cronică

Cu ocazia “Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor”, Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie, sub egida Ligii Europene împotriva Reumatismului (EULAR), continuă eforturile de conștientizare publică asupra bolilor reumatice și musculo-scheletale și a impactului socio-economic al acestor afecțiuni – prin continuarea campaniei “Don`t Delay, Connect Today” și prin lansarea datelor preliminare ale unui studiu de percepție în rândul românilor cu privire la durerea de spate de tip inflamator, una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice.

Astfel, campania europeană EULAR „Don`t Delay, Connect Today”, lansată la începutul acestui an și în România sub sloganul „Fără amânare! Fă o programare!” de către Liga Română contra Reumatismului în parteneriat cu Societatea Română de Reumatologie, continuă să atragă atenția asupra importanței diagnosticului precoce și a îngrijirii de specialitate pentru îmbunătățirea calității vieții celor peste 600.000 de români ce suferă de aceste afecțiuni.  De multe ori, lipsa de informare şi întârzierea cu care pacienţii se prezintă la medic conduc la întârzierea diagnosticului sau chiar la o lipsă a acestuia, iar dacă nu sunt tratate corespunzător bolile reumatice pot afecta activităţile de zi cu zi ale pacienților, dar şi abilităţile lor fizice.

Potrivit datelor preliminare ale cercetării naționale realizate de iSense în perioada septembrie – octombrie 2018 pentru Liga Română contra Reumatismului, în rândul populației urbane active din România, utilizatoare de internet, cu vârsta de peste 18 ani, medicul de familie joacă un rol important în diagnosticarea la timp și trimiterea către medicul reumatolog, având în vedere că 66% dintre românii din mediul urban susțin că au fost în ultimele 12 luni la un control preventiv la medicul de familie.

 Potrivit EULAR, bolile reumatice reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilităților fizice în rândul populației active, generând importante costuri socio-economice – inclusiv pierderea productivității la locul de muncă. În România, persoanele cu dizabillități fizice ca urmare a bolilor reumatice ar putea contribui la forța de muncă activă, în special în contextul actual al crizei forței de muncă, în condițiile în care ar putea avea acces la diagnostic și îngrijire de specialitate. 

 La nivel european, bolile reumatice nu afectează doar persoanele suferinde în mod direct, ci și familiile acestora, asupra cărora se răsfrânge o povară emoțională, cât și un cost semnificativ asociat îngrijirii și tratamentului.[1]

În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, continuăm  eforturile de îmbunătățire a gradului de conștientizare și acces timpuriu la diagnostic și îngrijire de specialitate pentru persoanele afectate de boli reumatice și musculo-scheletale. Diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog și accesul la cele mai noi și eficiente tipuri de tratament pot duce la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane – acesta este semnalul de alarmă transmis la nivel european, prin intermediul campaniei <Don`t Delay, Connect Today!>”, declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președinte, Societatea Română de Reumatologie. 

 Potrivit studiului citat, 65% dintre respondenți au afirmat ca nu au fost niciodată la medicul reumatolog, aceștia considerând că nu este necesar sau nu au avut probleme. 

„Deşi la nivelul percepţiei, fapt confirmat și de recenta cercetare, sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă a țării, tineri şi chiar copiiDurerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta de până în 40 de ani, în timp ce poliartrita debutează, cel mai adesea, la 40-45 de ani, existând chiar și pacienţi mai tineri. Aproximativ 2.000 de copii suferă de artrită juvenilă în România și există, de asemenea, un procent important de populație care, așa cum confirmă și cercetarea, ar putea suferi de o boală reumatică fără să fi mers vreodată la o consultație de specialitate la medicul reumatolog. Toate aceste date sunt un indicator profund al impactului bolilor reumatice și musculo-scheletale la nivel socio-economic, despre care este încă insuficient cunoscut că provoacă peste 50% din absenteismul de la locul de muncă”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Președinte, Liga Română contra Reumatismului.

Potrivit aceleiași cercetări, aproximativ 1 din 2 români din mediul urban consideră că bolile reumatice se datorează expunerii la frig sau umiditate și bătrâneții. Durerea de spate de tip inflamator, una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice, a fost percepută ca o boală cronică de către doar 18% dintre respondenți, în timp ce majoritatea au afirmat că o consideră o boală obișnuită, care se ameliorează în timp. Cu toate acestea, 77% dintre respondenți au afirmat că au resimțit dureri de spate în ultimele 12 luni. 

Cu prilejul inițiativei globale de conștientizare care marchează „Ziua Mondială de Luptă împotriva Artritelor”, campania „Don’t Delay, Connect Today” face apel atât la întreaga comunitate medicală, cât și la persoanele direct afectate de boli reumatice și musculo-scheletale, pentru a îmbunătăți înțelegerea acestor afecțiuni. 

Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă o provocare la nivelul întregii lumi, fiind cea mai frecventă formă de afecțiune cronică. Aproximativ 1,7 miliarde de persoane suferă de acest tip de boli la nivel global, cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani. Deoarece aceste afecțiuni pot fi generatoare de handicap și duc adesea la pensionarea anticipată a pacienților, bolile reumatice și musculo-scheletale au un profund impact socio-economic. Ele generează 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Rata şomajului în rândul persoanelor cu boli reumatice şi musculo-scheletale este de 3 ori mai mare decât cea a populației generale, reprezentând principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare.

Peste 200 de afecțiuni sunt incluse în această categorie de boli, iar peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator în țara noastră.

 Poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni reumatice de tip inflamator din România. Aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, care debutează de obicei în jurul vârstei de 40-50 de ani și afectează de trei ori mai multe femei, decât bărbați. Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă (cea mai mare parte dintre persoanele afectate fiind bărbaţi) și debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani. Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, prevalența acestora crescând odată cu vârsta, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, în România existând aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.

Printre simptome se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupații ce solicită articulațiile, infecțiile și vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Pentru mai multe informatii despre bolile reumatice si musculo-scheletale, va invitam sa accesati:  
http://www.srreumatologie.ro/ – Societatea Română de Reumatologie 

www.reumatism.ro  – Liga Română contra Reumatismului 

                                                                                                                                                                                    

 Mențiuni suplimentare:

Pentru realizarea de interviuri sau alte materiale de informare, vă invităm să vă adresați:

THE PUBLIC ADVISORS

Simona Isac

0753.300.701 
simona.isac@publicadvisors.ro

 Persoanele care doresc să afle mai multe informații despre aceste afecțiuni sau testimoniale ale pacienților afectați de boli reumatice au la dispoziție site-ul www.reumatism.ro și pagina de Facebook www.facebok.com/FaraAmanare.
                                                                                                                                                                                    

Despre campania „Don’t Delay, Connect Today” („Fara amânare, fă o programare!”)

Obiectivul campaniei internaționale „Don’t Delay, Connect Today” (în România: „Fără amânare! Fă o programare!”) este creșterea nivelului de conștientizare cu privire la importanța diagnosticului timpuriu în prevenirea evoluției și apariției complicațiilor în cazul persoanelor diagnosticate cu boli reumatice și musculo-scheletale și, totodată, să încurajeze accesul la timp la terapii fundamentate științific.

Campania atrage atentia asupra impactului pe care îl are diagnosticarea întârziată atât asupra abilităților fizice ale bolnavului, cât și asupra calității vieții sale.[2] Prin creșterea gradului de informare,  campania își propune să înlăture provocarea reprezentată de bolile reumatice și musculo-scheletale, prin îmbunătățirea ratei de diagnostic precoce și accesulului la tratamente eficiente. În cazurile severe, aceste boli pot provoca dizabilități semnificative, cu impact major nu doar asupra calității vieții, ci și a speranței de viață.2 Oboseala este unul dintre principalii factori care provoacă dificultăți în desfășurarea activității la locul de muncă – aceasta este întâlnită în cazul a 90% dintre persoanele care suferă de boli reumatice.  

S-a dovedit că diagnosticul și tratamentul precoce al bolilor reumatice și musculo-scheletale ajută la reducerea durerii, încetinind și chiar prevenind progresia bolii.[3] In ciuda acestui fapt, aceste boli sunt tratate întârziat sau nu sunt diagnosticate niciodată, iar imbunătățirea gradului de conștientizare în randul profeșionistilor în domeniul sănătății și al publicului larg este o acțiune importantă în contracarea poverii reprezentate de bolile reumatice și musculo-scheletale.[4] 
 
Pentru mai multe informații, accesați site-ul www.eular.org și urmăriți hashtag-ul #ConnectToday pe social media. 

 

[1] Jacobi CE, et al. Health care utilization among rheumatoid arthritis patients referred to a rheumatology center: unequal needs. Arthritis Rheumatology. 2001;45(4):324-30.

Matheson LE, Harcourt D, Hewlett S. Partners’ experiences of living with rheumatoid arthritis: ‘Your whole life, your whole world, it changes’. Musculoskeletal Care. 2010;8(1):46-54.

Brouwer WB, et al. Burden of caregiving: evidence of objective burden, subjective burden, and quality of life impacts on informal caregivers of patients with rheumatoid arthritis. Arthritis Rheumatology. 2004;51(4):570-577.

[2] European League Against Questions and answers on rheumatic diseases. EULAR. Available at: https://www.eular.org/myUploadData/files/Q-and-A-on-RMDs.pdf [Last accessed October 2018].

[3] Lard LR, et al. Early versus delayed treatment in patients with recent-onset rheumatoid arthritis: comparison of two cohorts who received different treatment strategies. The American journal of medicine. 2001;111(6):446-51.

Panjwani S. Early Diagnosis and Treatment of Discoid Lupus Erythematosus. Journal of the American Board of Family Medicine. 2009;22(2):206-213.

Tosteson AN, et al. Early discontinuation of treatment for osteoporosis. The American Journal of Medicine. 2003;115(3):2090-216.

[4] Woolf AD, and Gabriel S. Overcoming challenges in order to improve the management of rheumatic and musculoskeletal diseases across the globe. Clinical Rheumatology. 2015;34(5):815-817.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.