În ce condiţii poţi deveni coasigurat în sistemul de sănătate

Contribuţia plătită lunar către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este singura garanţie că puteţi beneficia de toate facilităţile medicale din sistemul public de asigurări de sănătate.

Sunt totuşi şi situaţii, deloc puţine, în care legea îi permite unei persoane să devină asigurată, chiar dacă nu plăteşte această contribuţie.

Este vorba despre persoanele fără venituri declarate şi care au în familie o persoană care plăteşte această contribuţie. În cazul în care un asigurat doreşte să-şi asume responsabilitatea pentru coasigurarea unei rude (mamă, tată, soţ, soţie – n.r.) fără venituri, acesta trebuie să dovedească faptul că are venituri şi că plăteşte asigurarea către Fond.

Cum poţi deveni coasigurat

Spre exemplu, dacă este vorba de coasigurarea soţiei sau a soţului, aceasta sau acesta va solicita de la Administraţia Fiscală o adeverinţă din care să reiasă că nu obţine niciun fel de venit. La rândul ei, persoana asigurată (soţul sau soţia, după caz – n.r.) trebuie să îşi asume responsabilitatea de a-l lua în întreţinere pe coasigurat, urmând să îl anunţe despre acest lucru şi pe angajator, care, la rândul său, va notifica acest lucru la ANAF, în vederea adăugării persoanei coasigurate în Declaraţia 112.

Următorul pas este ca Administraţia Fiscală să trimită baza de date reactualizată către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi.Persoana care va deveni astfel coasigurată va merge la CJAS cu adeverinţa din care să reiasă că nu obţine venituri, cu o copie după actul de identitate şi cu una după certificatul de căsătorie. Astfel, va obţine o adeverinţă de asigurat.

Citeste mai multe detalii pe jurnalulph.ro:

https://jurnalulph.ro/national/42349-in-ce-conditii-poti-deveni-coasigurat-in-sistemul-de-sanatate.html

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.