CRUCEA DE LA CARAIMAN. Povestea incredibilă a celei mai înalte cruci din lume amplasate pe un VÂRF MONTAN

Unul dintre simbolurile Bucegilor, Crucea de pe Caraiman, are 90 de ani şi de când a fost inaugurată, nu a fost niciodată reabilitată.

Deşi mulţi o văd de pe Valea Prahovei, iar alţii au urcat pe munte să o priveasc[ de aproape, puţini ştiu cât de greu a fost ridicată în 1828, din ordinul lui Ferdinand I.Drumul până la Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, situată pe Vârful Caraiman din Munţii Bucegi, cunoscută sub denumirea „Crucea de pe Caraiman” sau „Crucea Eroilor”, încântă privirea şi poate fi parcurs de oricine, neavând un grad mare de dificultate.

Turiştii pornesc din zona Babele, urmărind traseul marcat cu o cruce roşie.

Salvamontiştii au remarcat traseul în această vară. Cât văd cu ochii, turiştii oamenii au parte numai de peisaje care îţi taie respiraţia. Ici-colo, mai întâlnesc câte o floare de colţ, plantă ocrotită prin lege sau câte un petec de zăpadă, chiar dacă este august.

La pas, după aproximativ două ore de mers, timp în care muntele îşi etalează splendoarea, turistul ajunge la Crucea de pe Caraiman, monument atestat documentar din 1928.

Realizată dintr-o structura metalică confecţionată din oţelul fabricat de vestitele Uzine şi Domenii Reşiţa, crucea a fost inaugurată şi sfinţită pe 14 septembrie 1928, de Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.

Are înălţimea totală de 39,3 metri şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri, fiind amplasată la o altitudine de 2.291 de metri, ceea ce a făcut ca monumentul, devenit simbol naţional, să atragă mii de vizitatori din ţară sau din străinătate.

”Crucea comemorativă a eroilor români din primul război mondial a fost desemnată în Cartea Recordurilor Guiness (2013) ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan”, arată Ministerul Apărării Naţionale, care, la începutul anului 2016 a preluat în administrare Crucea de pe Caraiman.

Citeste mai multe detalii pe gandul.info:

http://www.gandul.info/magazin/crucea-de-la-caraiman-povestea-incredibila-a-celei-mai-inalte-cruci-din-lume-amplasate-pe-un-varf-montan-17383034

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.