Acesta este CEL MAI VECHI POD din LUME. Ce „vârstă” are și unde a fost descoperit?

Girsu a fost un străvechi oraș sumerian. Vestigiile anticei așezări urbane se află cam la jumătatea distanței dintre orașele moderne Bagdad și Basra, în sudul Irakului.

Avându-și începuturile, ca așezare umană, undeva pe la 5000 î.e.n., Girsu se numără printre cele mai vechi orașe din lume – cel puțin în conformitate cu istoria oficială. A devenit o așezare urbană importantă după 2900 î.Hr.

Girsu a fost, cu milenii în urmă, capitala regatului Lagash. La vremea aceea, așezarea era dedicată zeului sumerian Ningirsu (Ninurta). A continuat să fie un important centru religios chiar și după ce orașul Lagash a căpătat o mai mare importanță politico-administrativă.

În situl de la Girsu au fost descoperite numeroase tăblițe acorperite cu scriere cuneiformă, pe care erau înscrise date legate de economie, comerț și administrație. După mai multe decenii de săpături arheologice, în acest perimetru de mare importanță pentru cunoașterea admirabilei civilizații sumeriene au fost scoase la lumină vestigiile unei construcții odinioară grandioase. Este vorba despre ruinele celui mai vechi pod din lume (dintre cele descoperite până în prezent). Podul are o vechime de aproximativ 4000 de ani și a fost construit din cărămidă arsă.

Primele excavații au avut loc, la Girsu, în perioada Războiului de Independență al României (1877). Din păcate, la acea vreme tehnicile de excavare erau rudimentare, astfel că s-au pierdut sau distrus numeroase obiecte și informații prețioase. Nu a fost acordată prea multă atenție nici protejării și conservării monumentelor de arhitectură antică. „Arheologii” de conjunctură urmăreau doar să extragă cât mai multe tăblițe de lut, pentru a le vinde muzeelor și colecționarilor din Europa. Se estimează că, la Girsu, au fost scoase la iveală între 35.000 și 40.000 de tăblițe cu texte scrise cu caractere cuneiforme.

La vremea descoperirii sale, cu aproape un secol în urmă, bătrânul pod de la Girsu a fost confundat cu rămășițele unui templu, cu un baraj sau cu un alt fel de amenajare hidrotehnică.

Mai multe detalii pe cunoastelumea.ro:

http://www.cunoastelumea.ro/acesta-este-cel-mai-vechi-pod-din-lume-ce-varsta-are-si-unde-a-fost-descoperit/

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.