Astăzi se împlinesc 132 de ani de la venirea pe lume a unuia dintre cei mai importanţi inventatori pe care i-a avut România vreodată

Pe 7 iunie 1886 s-a născut savantul român Henri Coandă, cel care a avut contribuţii importante la inventarea motorului cu reacţie şi a descoperit fenomenul aerodinamic numit “efectul Coandă”, cu aplicaţii tehnice multiple.

El a murit pe 24 noiembrie 1972.

Una dintre cele mai importante invenţii aparţinând unor români o a fost avionul cu reacţie.

În Octombrie 1910, Marele Palat de pe Champs-Elisee, Paris, a găzduit cea de-a doua ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Aeronautică. Au fost expuse cele mai noi piese de aviaţie. Cea mai interesantă maşinărie, care a atras atenţia multora, a fost un avion roşu, fără elice, pe a cărui plăcuţă metalică scria: COANDA-1910.

Acest avion trezit interesul şi atenţia oamenilor nu numai pentru că nu avea elice, ci şi pentru că era total diferit faţă de ceea ce numeau ei până atunci “avion”. Maşinăria avea două aripi duble şi un singur loc, o anvergură de 10,3 m, lungimea de 12,5 m, greutatea de 420 kg şi o forţă a propulsiei de 220 kg. Cea mai interesantă parte din avionul lui Coandă era sistemul de propulsie, o adevarata revoluţie în construcţia de motoare de avioane, care avea sa constituie soluţia viitorului.

Citeste mai multe detalii pe descopera.ro:

http://www.descopera.ro/istorie/14410606-astazi-se-implinesc-132-de-ani-de-la-venirea-pe-lume-a-unuia-dintre-cei-mai-importanti-inventatori-pe-care-i-a-avut-romania-vreodata

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.