De ce e atât de greu să înveți o limbă străină la maturitate?

Toată lumea știe că învățarea unei a doua limbi devine mai dificilă odată cu înaintarea în vârstă. Iar într-un nou studiu, oamenii de știință au dezvăluit vârsta la care încep să scadă șansele de a deveni fluent în altă limbă: 10 ani.
Însă de ce e atât de greu să înveți o limbă străină la maturitate?

Care este motivul pentru care este mai greu să înveți o limbă străină la maturitate?

Studiul, publicat în jurnalul Cognition, a descoperit că este aproape imposibil pentru vorbitorii de limbi străine să atingă nivelul fluenței native în momentul în care încep să învețe a doua limbă după vârsta de 10 ani. Însă acest lucru nu pare a fi influențat de faptul că abilitățile lingvistice se deteriorează începând cu această vârstă. Se pare că încă ai abilitatea de a învăța repede, după cum afirmă un profesor de psihologie de la Colegiul Boston. Însă începi să rămâi fără timp, deoarece abilitatea de a învăța începe să scadă undeva în jurul vârstei de 17-18 ani. Cei care încep să învețe o limbă străină la câțiva ani după vârsta de 10 ani încă pot deveni buni, dar nu vor mai atinge niciodată fluența nativilor adevărați.
Motivul pentru care deteriorarea abilității învățării la maturitate nu este foarte clar. Posibilele explicații pot include schimbări la nivelul plasticității creierului, schimbări de viață corelate cu intrarea pe piața muncii, cu mersul la facultate sau cu încăpățânarea de a învăța lucruri noi, care se acumulează odată cu vârsta.
Deși acest lucru poate părea descurajant, vârsta de 10 ani fiind departe de mulți cursanți de limbi străine, este încurajator pentru oamenii de știință să afle că perioada critică pentru învățarea de limbi străine ar putea fi considerabil mai lungă decât se credea anterior. Unii oameni de știință credeau că această fereastră se închide la scurt timp după naștere, în timp ce alții credeau că se extinde doar până la adolescența timpurie. În comparație cu aceste estimări, vârsta de 17-18 ani pentru învățarea unei limbi este mult mai mare.
Citeste continuarea pe eva.ro:
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.