Parlamentul a votat o lege prin care pădurile protejate pot fi tăiate

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 16 mai, în calitate de for decizional, o lege care permite realizarea de lucrări de utilitate publică inclusiv în rezervațiile și în ariile naturale protejate.
 Anterior, în varianta votată de Senat, legea permitea astfel de lucrări și în pădurile virgine și cvasivirgine din România (cele cuprinse în Catalogul național), însă această formulare a fost schimbată acum.

De asemenea, după ce în spațiul public au apărut voci extrem de critice cu privire la posibilitatea scoaterii pădurilor virgine de sub protecția legii, noul text legislativ dă asigurări că se va respecta legislația europeană de protecție a mediului.

Articolul 5, alineatul 15, din legea votată astăzi de Camera Deputaților, are următorul conținut:

 „Scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier național necesare realizării, dezvoltării, întreținerii, înlocuirii și modernizării sistemelor pentru serviciile de utilități publice, prevăzute la art.1 alin.(2) lit.a)-c) și f1 ), în vederea asigurării securității și sănătății oamenilor și animalelor, este permisă inclusiv pentru suprafețele cuprinse în zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervații naturale.
În situația în care zona de conservare durabilă sau rezervație naturală se suprapune cu un sit Natura 2000, se va asigura respectarea legislației comunitare în domeniul protecției mediului, respectiv evaluarea impactului asupra mediului și evaluarea adecvată”.
Citeste mai multe detalii pe greatnews.ro:
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.