Comori in bucatarie: cele mai scumpe condimente din lume

Le folosim in diverse retete prin bucatarie si stim ca vor face ca orice preparat sa devina mai gustos si mai aromat.
Condimentele au imbogatit cultura culinara cu arome dintre cele mai interesante cu parfum, culoare si gust. Exista mirodenii fara de care nu ne-am putea imagina experienta gatitului. Totusi, foarte multe dintre acestea sunt costisitoare si au o istorie la fel de bogata precum profiturile celor care le-au adus in atentia lumii. Daca esti curios sa afli care sunt cele mai scumpe condimente din lume, am facut o lista cu acestea.

Sofran

Sofran
Stigmatul cu care se termina floarea Crocus Sativus, originara din Asia Centrala, se numeste sofran. Cu un continut de peste 150 de compusi volatili, acest condiment este auriu, dulce, usor afanat. Desi acum se poate gasi in mai multe regiuni din lume, ramane in continuare foarte scump, datorita procesului de recoltare, unul extrem de dificil. Un calcul ne spune ca daca fiecare floare are 3 stigmate, pentru a obtine jumatate de kilogram sunt necesare aproape 80.000 de flori si undeva la 600 de ore de munca. Daca este prea ieftin, inseamna ca ce cumperi nu este sofran de calitatate. A ramas de-a lungul timpului o comoara culinara si se foloeste in bucatarie, cosmetice, medicina, industrii diverse.

Vanilie

Folosita mai ales ca aroma in prajituri, inghetate, in diverse deserturi, vanilia este disponbila si sub forma artificiala in magazine. Insa, vanilia naturala se cultiva in America Centrala si Mexic, Madagascar fiind recunoscuta ca tara unde se gaseste cel mai calitativ astfel de produs. Pretul crescut de achizitie este pus pe seama faptului ca florile care produc vanilia se polenizeaza artifical si fructele se culeg cu mana, odata ce s-au copt.

Cardamo

Se produce dintr-o planta triopicala si este originar din Southwestern India si arata ca niste seminte mici negre dispuse intr- forma triunghiulara si o cochilie exterioara ca de hartie. Cel mai mare export de cardamom (negru sau verde) se face din Guatemala. Este preferat pentru aroma delicata si parfumul aparte, dand deliciu deserturilor sau se foloseste ca un condiment pentru chai latte. Se utilizeaza si in cosmetice sau in medicina.

Cuisoare

Citeste continuarea pe yuppy.9am.ro:

http://yuppy.9am.ro/top/Yuppy/Health/316117/comori-in-bucatarie-cele-mai-scumpe-condimente-din-lume/4/Cuisoare.html

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.