Ghiudemul tătăresc, produs tradițional românesc

În Dobrogea, singurul care a primit recunoaşterea de produs tradiţional românesc este un preparat specific bucătăriei unei minorităţi. Este vorba despre ghiudemul tătăresc, adus la noi în ţară din stepele Asiei, acum câteva sute de ani.

I se alătură în galeria mâncărurilor gătite după reţete străvechi peştele afumat din Ţara Bârsei şi micii moldoveneşti.

Ghiudemul tătăresc din Dobrogea reprezintă visul din copilărie al unui fost navigator din judeţul Constanţa care a vrut să redescopere gustul pe care îl adora încă de mic. La început a pregătit reţeta pentru familie şi cunoscuţi.

Marius Iosif, proprietar: Au degustat şi a fost o întrebare a unuia dintre prieteni: De ce nu faci să şi vinzi aşa ceva?

Ideea amicului i-a surâs, aşa că, iniţial, a deschis o afacere mică. De atunci a început povestea de viaţă a lui Marius Iosif, un bărbat care îşi duce munca la rang de artă, în fabrica de la Cumpăna. Acolo totul se prepară manual, iar ingredientele şi carnea sunt alese cu grijă pentru ca totul să fie perfect.

În fabrică, cei 7 angajaţi sunt gata pentru o nouă zi de muncă. Au de pregătit 75 de kilograme de carne pentru ghiudemul tătăresc.

Georgeta Iftimia, angajat: Aicea tranşăm carnea de vită, separăm grăsimea şi tendoanele. Se lucrează manual totul pentru ghiudem.

După ce carnea a fost pregătită urmează o altă etapă importantă. Marius Iosif este foarte meticulos şi vrea ca totul să fie perfect pentru a-şi mulţumi până şi cei mai exigenţi clienţi. Tocmai de aceea, nu acceptă ca altcineva să pregătească condimentele care fac toată diferenţa şi dau savoarea specifică ghiudemului tătăresc.

Condimentele se pun peste carnea de vită şi de oaie, apoi aceasta este tocată şi amestecată, cel puţin jumătate de oră. Produsul ia apoi forma tradiţională de potcoavă. Poate dura chiar şi o zi întreagă ca ghiudemul tătăresc să fie preparat dacă acesta este pregătit din aproximativ 300 de kg de carne. Bucăţile de ghiudem vor sta la zvântat 3 sau 4 zile, apoi la presă aproximativ 36 de ore şi alte 21 de zile la maturat.

Citeste continuarea pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/culinar/ghiudemul-tataresc-produs-traditional-romanesc-920335

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.