Ce s-a întâmplat cu natura și oamenii, în 1816, anul în care nu a existat vară

Istoria dezastrelor naturale este presărată cu uragane, inundații și chiar asteroizi, dar cele mai fascinante calamități de pe Terra au venit din interiorul acesteia odată cu erupțiile vulcanilor, scrie site-ul Mentalfloss.com.
vulcan bun
Foto: Shutterstock

Despre erupția vulcanului Vezuviu care a îngropat orașul Pompei se învață la școală, dar alți câțiva au devastat Pământul cu adevărat. Printre aceștia se numără vulcanul Tambora din Indonezia care a erupt acum puțin peste 200 de ani, în 1815. Au murit atunci aproape 90.000 de oameni, iar efectele au fost devastatoare. Norul de cenușă a acoperit aproape întreaga emisferă nordică și a împiedicat lumina soarelui să mai ajungă la suprafața Pământului.

Zgomotul produs de explozie s-a propagat pe o distanță de 2.500 de kilometri, iar lava a fost aruncata pe o rază de 1.300 de kilometri. Viața în apropierea vulcanului Tambora a revenit la normal abia după aproape o sută de ani. În urma erupției a rămas un crater cu un diametru de 11 kilometri.

Catastrofa naturală istorică din 1815 a provocat „iarna vulcanică”. Din cauza lipsei razelor de soare, temperaturile au scăzut pe întreaga planetă cu câteva grade și au provocat crize alimentare grave. În multe comunități s-a instalat foametea, iar iarna s-a instalat în plină vară.

Citeste mai multe detalii pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/ce-s-a-intamplat-cu-natura-si-oamenii-in-1816-anul-in-care-nu-a-existat-vara-766371

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.