Arsurile solare: cauze, simptome si tratament

Arsurile solare, informatii generale

Radiatiile solare sunt cauzate de expunerea abuziva la radiatiile UV, fara protectie adecvata. Arsurile solare cresc riscul de cancer de piele.

Ce sunt radiatiile solare

Radiatiile solare sunt radiatiile emanate de soare. Dintre acestea, radiatiile ultraviolete (UV) pot avea efecte nedorite asupra pielii si sanatatii. Expunerea indelungata la radiatiile UV, fie ele naturale, fie artificiale, este daunatoare pentru sanatate.

Exista mai multe tipuri de radiatii UV – cele care afecteaza pielea sunt insa urmatoarele:

Radiatiile UVA – aceste radiatii pot afecta ADN-ul celular la nivelul pielii. Sunt asociate cu efectele daunatoare pe termen lung, precum aparitia ridurilor, dar si a cancerului de piele.

Radiatiile UVB – aceste radiatii sunt responsabile pentru aparitia arsurilor solare, insa maresc si riscul de cancer de piele.

Diferenta dintre radiatiile UVA si UVB consta in modul in care acestea penetreaza pielea. Radiatiile UVB sunt cele care iti fac pielea sa se inroseasca. In prima faza, radiatiile UVB declanseaza o reactie la nivelul pielii, care determina inrosirea pielii si inflamarea sa. Pe termen lung insa, acest tip de radiatii distrug structura ADN a pielii. Rapiditatea cu care o arsura apare la suprafata pielii este determinata de factori precum tipul pielii tale, intensitatea soarelui, precum si timpul de expunere la razele soarelui.

Arsurile in cazul copiilor

Arsurile solare in cazul copiilor sunt daunatoare atat pe termen scurt, cat si pe termen scurt. Arsurile solare se pot petrece dupa 15 minute de expunere la soare, insa disconfortul si simptomele cauzate de acestea pot aparea cateva ore mai tarziu. Pe termen lung insa, arsurile solare repetate cresc riscul de cancer de piele.

Semnele si simptomele arsurilor solare la copii sunt: inrosirea pielii, durere, mancarime, usturime la nivelul pielii, inflamarea pielii, aparitia basicilor, greata, dureri de cap, febra si ameteli. Pielea copiilor este mult mai sensibila la radiatiile UV, comparativ cu cea a adultilor, de aceea este extrem de important sa ii protejam pe cei mici de arsurile solare.

In cazul bebelusilor, arsurile solare sunt extrem de periculoase, crescand riscul de complicatii – e important asadar sa se apeleze la ajutor medical de urgenta.

Arsurile in cazul adultilor

Si in cazul adultilor, arsurile solare se manifesta prin inrosirea si sensibilizarea pielii si apar la 12-24 de ore de la expunerea la radiatii. Cu totii suntem predispusi la arsurile solare, insa persoanele cu pielea foarte alba si cu pistrui prezinta risc crescut de arsuri solare.

Gradurile de arsuri solare

Arsurile solare pot fi clasificate in 3 categorii, in functie de severitatea simptomelor:

Arsuri solare de gradul 1 – acestea sunt cele mai comune arsuri solare si se manifesta prin aparitia zonelor inrosite, sensibile si dureroase, la nivelul pielii. Simptomele se pot agrava pe perioada primelor 36 de ore, iar apoi se vor ameliora pe parcursul urmatoarelor 5 zile.

Arsuri solare de gradul 2 – acestea afecteaza, pe langa primul strat al pielii, si pe al doilea si cauzeaza basici dureroase si pline de lichid, care se vor sparge si vor duce la exfolierea stratului superficial al pielii. Simptomele inregistreaza o acutizare in primele 48 de ore, iar apoi incep sa fie mai blande. Acestea pot lasa cicatrice dupa vindecare. Arsurile solare de gradul 2 se vindeca in 10-12 zile.

Arsuri solare de gradul 3 – in cazul arsurilor de gradul 3, pielea este afectata in profunzime. Astfel, aceasta devine predispusa la infectii. Arsurile de gradul 3 au simptome mai agresive. Este necesara ingrijirea medicala pentru tratarea acestor arsuri solare, dar si pentru reducerea riscurilor asociate.

Cand se produc arsurile solare

Bronzul este metoda naturala prin care organismul se apara de radiatiile UV. Melanina, pigmentul responsabil pentru bronz, este produs de melanocite (n.r. celule ale pielii) atunci cand ne expunem pielea la soare. Melanina absoarbe radiatiile UV si actioneaza precum o lotiune de plaja naturala. Insa atunci cand radiatiile UV sunt prea puternice, sistemul de aparare al organismului este coplesit si se produce o reactie toxica, in urma careia apare arsura solara.

Predispozitia

Cu totii suntem predispusi arsurilor solare, insa exista situatii in care riscul este crescut.

Persoanele cu pigmentul pielii foarte deschis

Persoanele cu pigmentul pielii foarte deschis, poate si ochii albastri sau parul blond, sunt mai predispuse arsurilor solare intrucat pielea acestora produce o cantitate mai mica de melanina, ceea ce inseamna ca pielea este mai expusa.

Persoanele roscate

Si persoanele roscate, cu pistrui, prezinta risc crescut de arsuri solare. De asemenea, acestea au risc crescut si de cancer de piele.

Anotimpul

Pe perioada verii, riscul de arsuri solare este mult mai mare decat in alte anotimpuri. De aceea, in sezonul cald trebuie sa acordam o atentie sporita protectiei solare.

Altitudine si latitudine

Cu cat altitudinea la care te afli este mai mare, cu atat riscul de arsuri solare creste si el. Asta pentru ca radiatiile solare sunt mai intense la altitudini mari. Si latitudinea joaca un rol important in aparitia arsurilor solare. Cu cat destinatia in care te afli este mai aproape de zona ecuatoriala, cu atat mai mare este riscul de arsuri solare.

Indexul de radiatii UV al fiecarei zile

Indexul de radiatii UV este conceput pentru a ne furniza informatii despre radiatiile UV care, desi au efecte devastatoare asupra pielii, nu pot fi sesizate cu ochiul liber. Acest index este facut pe o scara de la 0 la 11. Buletinele meteorologice ofera, pe timpul verii, informatii cu privire la indicele de radiatii ultraviolete. Potrivit specialistilor, daca indicele de radiatii depaseste valoarea de 8, ar trebui sa evitam expunerea la soare intrucat radiatiile sunt extrem de puternice.

Intervalul orar recomandat de expunere la soare

Potrivit specialistilor, este recomandat sa ne expunem pielea la soare dimineata si seara, atunci cand radiatiile UV sunt la intensitate moderata sau mica. De pilda, pe timpul verii, in intervalul orar 10 -16, radiatiile inregistreaza o intensitate sporita, de aceea este bine sa evitam expunerea la soare in acest interval.

Citeste continuarea pe  doc.ro:

https://doc.ro/sanatate/arsurile-solare-cauze-simptome-si-tratament

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.