Învățământul obligatoriu de 15 clase a fost votat de Camera Deputaților. De când s-ar aplica legea

Învăţământul ar putea să aibă 15 clase obligatorii până în 2023. Un proiect de lege comun al PSD şi UDMR a fost votat de deputaţi. Dacă şi senatorii vor vota legea, atunci grupa mijlocie şi cea mare de la grădiniţă vor deveni şi ele obligatorii.

S-au înregistrat 178 de voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” şi 55 de abţineri.

„Situaţia actuală reprezintă intrarea în sistemul educaţional de tip preşcolar de la 3 ani, cu grupă mică, grupă mijlocie, grupă mare. Nu există însă obligativitate, deşi la toate judeţele, la toate nivelele, sistemul educaţional face eforturi pentru a asigura şcolarizarea preşcolarilor. Pe de altă parte, ideea de obligativitate înseamnă o şansă la educaţie de calitate şi pentru mediile defavorizate, pentru învăţământul rural, pentru mediile de periferie urbană – acolo unde copiii poate nu au posibilitatea de a beneficia nici de supraveghere, nici de un sprijin educaţional. Prin această iniţiativă, care va merge la Senat, ne propunem ca grupa mijlocie şi grupa mare să devină treptat parte a învăţământului obligatoriu. În felul acesta, de la cei 13 ani de acum – 12 clase şi una pregătitoare – se adaugă încă doi ani, dar în etape. Evident că efortul bugetar este semnificativ, dar credem că nimic nu este prea scump pentru educaţia copiilor.

Şi, într-o primă etapă, grupa mare va deveni obligatorie începând cu 2020, iar grupa mijlocie va deveni în 2023 grupă obligatorie.

Citeste mai multe detalii pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/invatamantul-obligatoriu-de-15-clase-a-fost-votat-de-camera-deputatilor-de-cand-s-ar-aplica-legea-903518

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.