Dezastru după poluarea de pe râul Lăpuş. Trei tone de peşti morţi

Aproximativ trei tone de pești morți și un întreg ecosistem afectat. Sunt consecințele celei mai grave poluări accidentale pe râul Lăpuș, județul Maramureș, din ultimii 12 ani.

Deversarea de ape de la mina Băiuț de marți dimineața a compromis, pe următorii 5 ani, și aria protejată Cheile Lăpușului. Joi dimineața prefectul județului Maramureș și mai mulți specialiști de mediu s-a dus acolo să evalueze pagubele.

“La 45 de kilometri distanță de mina Băiuț, pe cursul râului Lăpuș, urmele poluării sunt vizibile. Situația este cu atât mai gravă cu cât ne aflam în Cheile Lăpușului”, a relatat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.

Cheile Lapușului sau Defileul Lăpuşului este unul din cele mai impresionante defilee din România și a fost clasificat Sit Natura 2000, cu 25 de kilometri declarați rezervație naturală.

“Suntem cam la jumătatea sitului și ceea ce se vede în apă sunt urmele apelor de mină care s-au scurs de la Băiuț. Ăsta e un dezastru!”, este convins Leon Lazăr, secretarul Asociației “Cheile Lăpușului”.

În numai câteva ore, ca urmare a sufocării cu metale grele, aproximativ 3 tone de pește și puiet din râul Lăpuș au murit – aproximativ 90% din fauna piscicolă – exact în perioada de prohibiție a faunei piscicole.

“Ăsta e un pește de anul trecut, ăsta a murit. Ăștia ne mai trebuie de-aici încolo 5 ani. E vorba de scobar, în cea mai mare parte scobarul, cleanul, mreana, avatul”, explică Leon Lazar.

Dacă unii dintre localnici s-au grăbit să îi culeagă direct din albia râului, specialiștii au înțeles imediat gravitatea situației.

Citeste continuarea pe digi24.ro:

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/foto-video-dezastru-dupa-poluarea-de-pe-raul-lapus-trei-tone-de-pesti-morti-904516

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.