17 destinaţii pe care trebuie să le vizitezi înainte să dispară

Dacă ai o listă lungă cu destinaţii pe care vrei să le vizitezi în jurul lumii, poate ar fi timpul să începi să le prioritizezi.

Există o serie întreagă de locuri pe cale de dispariţie din cauza unui număr de factori printre care răsturnările politice, supra aglomeraţia, lipsa fondurilor, factori de mediu şi aşa mai departe.

Din cauza viitorului incert al acestor locuri, cu cât îţi planifici o călătorie mai repede, cu atât mai mult poţi profita de a le vedea în glorie.

Oraşul vechi Ierusalim şi zidurile sale

Oraşul vechi Ierusalim şi zidurile au fost trecute în patrimoniul UNESCO pe lista moştenirilor aflate în pericol, în 1982 la sugestia Iordanului. Ierusalim este un loc sacru pentru iudei, creştini şi islamişti şi conform UNESCO conţine 220 de monumente istorice.

Din cauza dezvoltării urbane, a lipsei de protecţie şi a altor aspecte, acest oraş este considerat ca fiind în pericol. Există unele controverse legate nu de oraşul în sine şi valorile sale culturale, ci mai degrabă legate de modul în care este tratat.

Pădurea Tropicală Sumatra din Indonezia

Aceasta este situată pe insula indoneziană Sumatra şi este considerată căminul multor specii diverse aflate pe cale de dispariţie, motiv pentru care a fost trecută pe lista destinaţiilor UNESCO aflate în pericol. Pădurea tropicală Sumatra este compusă din trei parcuri naţionale şi numără 10 mii de specii de plante, 580 de specii de păsări şi 200 de specii de mamifere, inclusiv urangutanul de Sumatra. Protejând această destinaţie, protejăm şi toate aceste specii.

Liverpool, Anglia

Liverpool a ajutat imperiul britanic să ajungă ceea ce a fost în tinereţe. Portul a fost şi el adăugat pe lista locurilor aflate în pericol a UNESCO care cere ca actualele clădiri să rămână cele mai înalte din oraş însă planul de dezvoltare urbană şi creşterea numărului de locuitori, ameninţă să schimbe permanent parcul şi să distrugă felul în care acesta era odinioară.

Jungla Floridei (The Everglades)

Acest loc din Florida este o vastă zonă de mlaştini naturale cu o biodiversitate uriaşă. A intrat pentru a doua oară pe lista UNESCO în 2010 după ce mai fusese în perioada 1993-2007 ca urmare a efectelor uraganului Andrew.

Aici se află şi cateva specii pe cale de dispariţie, lucru ce sporeşte şi mai tare importanţa acestui loc. Din nefericire din gauza degradării mediului şi a altor motive legate de dezvoltare, Jungla Floridei este ameninţată să dispară.

Coro, Venezuela

Acest loc a fost trecut pe lista UNESCO încă din 2005 şi conform organizaţiei, oraşul este „singurul exemplu ce a supravieţuit unei fuziuni de tradiţii locale între arhitectura spaniolă Mudejar şi tehnicile arhitecturale daneze.

Coro a fost declarat ca fiind în pericol din cauza spaimelor din jurul efectelor industriei de ulei. Acest frumos oraş port este una dintre cele mai vechi colonii din regiune.

Centrul istoric din Viena

Centrul istoric din Viena a intrat pe lista locurilor aflate în pericol a UNESCO în 2017 din cauza riscului modernizării ce vine odată cu dezvoltarea urbană, lucru care crează şansa ca centrul istoric al oraşului să fie schimbat ireversibil.

Modernizarea unui dintre cele mai importante centre muzicale duce la pierderea elementului istoric.

Reciful barieră din Belize

Reciful Barieră din Belize este cel mai mare recid din emisfera nordică şi din 2009 a intrat pe lista UNESCO ca fiind în pericol de dispariţie. Pe coasta Belize există foarte multe speciii diverse şi importante aflate în vulnerabilitate. Protejând reciful, le vom proteja şi pe acestea.

Potosi, Bolivia

Acest oraş din Bolivia  este pe lista UNESCO din 2014. Oraşul este faimos pentru mina de argint considerată cândva cea mai mare mină de minereu de argint din întreaga lume şi pentru amestecul dintre culturile spaniolă şi cea nativă.

Din cauza creşterii mineritului şi folosirea tehnologiilor moderne, fundaţia actualului oraş înste în pericol grav.

Vezi mai multe pe life.ro:

http://www.life.ro/hobby/travel/17-destinatii-pe-care-trebuie-sa-le-vizitezi-inainte-sa-dispara-17962721

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.