Propunere care mai elimină din birocrația din sănătate: Pacienții vor lua rețeta direct de la medicul specialist fără a fi nevoiți să revină la medicul de familie

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au prezentat ministrului Sănătății mai multe propuneri cu scopul de a rezolva situația medicilor de familie, astfel va fi redefinit medicul prescriptor, iar responsabilitatea rețetei cu medicamente compensate va fi a medicului specialist.

„Este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care rețeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite și protocoalele terapeutice (…), în sensul lărgirii accesului pacienților la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

În acest moment, pacientul merge la medicul de familie care il trimite la medicul specialist pentru tratament pentru diabet de exemplu. Medicul specialist îi dă schema de tratament pentru diabet, însă legea obliga pacientul sa se întoarcă la medicul de familie cu scrisoarea medicala de la medicul specialist, ca sa-i facă medicul de familie rețeta compensată cu tratamentul indicat de medicul specialist. De-acum înainte, pacientul nu mai revine la medicul de familie ca să ia rețeta pentru tratamentul prescris de specialist, pentru ca legea va obliga specialistul să scrie el rețeta compensată pacientului. În acest fel, degrevează medicul de familie de o sarcina în plus, și scutește pacientul de un drum în plus la medicul de familie.

O altă modificare propusă de CNAS este legată de prescripțiile și serviciile medicale acordate pe baza informațiilor din sistemul informatic, astfel, să nu mai fie imputate furnizorilor în cazul în care sistemul cardului electronic nu funcționează.

Medicii de familie nu vor mai fi nevoiți să introducă, în dosarul electronic de sănătate, datele medicale ale pacienților care declară în scris că, din motive de conștiință sau religioase, nu doresc ca aceste date să fie stocate.

De asemenea, s-a luat în discuție o serie de prevederi de debirocratizare a activității furnizorilor de servicii medicale și de creștere a accesului asiguraților la medicamente și servicii paraclinice finanțate de CNAS.

Mai multe detalii pe activenews.ro:

https://www.activenews.ro/stiri-sanatate/Propunere-care-mai-elimina-din-birocratia-din-sanatate-Pacientii-vor-lua-reteta-direct-de-la-medicul-specialist-fara-a-fi-nevoiti-sa-revina-la-medicul-de-familie-148662

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.