Fotografierea mentală pentru super-memorare și învățare accelerată

Celebrul autor și motivațional, Brian Traicy, spunea că „dacă citești o carte pe săptămână (asta înseamnă aproximativ o oră pe zi), într-un an vei citi 50 de cărți din domeniul care te interesează.

În trei ani vei deveni expert în acest domeniu, în cinci ani vei fi cunoscut la nivel național, iar în șapte ani vei fi cunoscut la nivel internațional. Și asta citind doar o oră pe zi informații noi din domeniul care te pasionează.“ 

Tu de cât timp ai nevoie pentru a deveni expert în domeniul dorit?

Imaginează-ți însă, cum ar fi dacă ai putea citi de două ori mai repede decât o faci acum, în mod normal. Adică dacă ai putea citi 100 de cărți într-un an?  Probabil că nu ai avea nevoie de trei ani ca să ajungi expert în domeniul dorit, timpul s-ar reduce la jumătate.

Puțini oameni știu că există deja metode cu ajutorul cărora putem citi de două sau chiar de trei ori mai repede decât o facem atunci când lecturăm o carte cuvânt cu cuvânt. Aceste metode se numesc tehnici de învățare accelerată și au fost descoperite acum mai bine de 50 de ani. 

Gheorghi Lozanov – părintele învățării accelerate

Omul care a provocat revoluția învățării accelerate este bulgarul Gheorghi Lozanov. Născut la Sofia în 1926, el a inițiat și condus o serie de experimente începând cu anul 1960. Lozanov a cercetat învățarea în somn, o tehnică prin care tinerii bulgari obțineau rezultate școlare net superioare. Sugestiopedia este una dintre cele mai cunoscute și aplicate metode descoperite de el. Această metodă a fost folosită atât în educație, cât și în medicină. 

Tehnicile lui Lozanov se bazează pe accesarea audio a informațiilor pe care vrem să le memorăm. Din păcate, de multe ori tehnica este destul de greu de folosit deoarece necesită transferul informațiilor pe suport audio, aparatură audio specială ș.a.

Cei trei pași ai învățării accelerate

Există însă și tehnici de învățare accelerată care funcționează pe același principiu – accesarea directă a memorie de lungă durată – dar care nu necesită înregistrarea cursurilor pe suport audio. Informațiile pe care vrei să le reții sunt preluate de mintea subconștientă prin intermediul simțului vizual. Aceste tehnici sunt denumite “citire fotografică” sau “fotografiere mentală” și presupun trei pași esențiali:

  • Relaxarea – etapa în care te relaxezi într-atât încât creierul intră în frecvențele Alfa – Theta
  • Accesarea vizuală a informațiilor – folosind simțul vizual, integrezi informațiile dorite în memoria de lungă durată
  • Activarea – prin intermediul întrebărilor aduci informațiile din memoria de lungă durată (memoria subconștientă) în memoria conștientă.

Nu întotdeauna învățarea acestor pași este ușoară. Ea presupune accesul la informații vaste din domeniul învățării accelerate și prezența unui specialist care să te îndrume în acest proces. Totuși, în prezent există și metode care îți simplifică efortul, care te ajută să aplici pași corect, singur, din confortul casei, fără prezența unui mentor.

Citeste continuarea pe cunoastelumea.ro:

http://www.cunoastelumea.ro/fotografierea-mentala/

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.