Coriandrul, soluţia ideală pentru o digestie uşoară

Coriandrul, soluţia ideală pentru o digestie uşoară
  • Denumire populară: coriandru, buruiana puturoasă, pucioasă, piper alb
  • Denumire ştiinţifică: Coriandrum sativum

Coriandrul este unul dintre cele mai vechi condimente. Este menţionat într-un papirus egiptean datând din circa 1550 î.H. şi pe tablete din Grecia Antică.

Originar din Africa de Nord şi Europa, coriandrul este o plantă anuală care atinge 40- 60 cm în înălţime. Frunzele sale bazale seamă puţin cu cele ale pătrunjelului. Florile acestuia sunt dispuse sub forma umbele delicate, albe cu miez roz, cu flori exterioare asimetrice şi radiale.

Utilizări tradiţionale

Fructele (numite în limbaj curent boabe) se folosesc tradiţional pentru ameliorarea tulburărilor digestive, cum ar fi digestia lentă, balonarea, eructaţiile, flatulenţa. Coriandrul uşurează totodată durerile asociate acestor dificultăţi de digestie. În India e folosit în mod tradiţional în cazurile de tuse, de febră, de proastă funcţionare a vezicii biliare şi de dizenterie.

Uleiul esenţial de coriandru poate fi utilizat pentru a uşura digestiiile dificile şi lente, aerofagia şi fermentaţiile. Se foloseşte şi ca tonic.

Informaţii practice

Unde se găseşte?

 Boabele şi frunzele de coriandru se găsesc în magazinele alimentare şi în cele de mirodenii exotice, seminţele de coriandru şi uleiurile esenţiale sunt disponibile în plafare, în magazinele de produse naturiste şi în farmacii. Coriandrul poate fi totodată plantat în grădină sau pe balcon.

Utilizare

Infuzie sau decoct: o jumătate de linguriţă rasă de fructe măcinate ( adică aproximativ 1, 2 g) la o ceaşcă (150 ml) de apă clocotita, lăsaţi la infuzat 5-10 minute. Beţi 1-3 ceşti pe zi. Coriandrul intră şi în componenţa amestecurilor de plante pentru tizană.

  • Uleiurile esenţiale de coriandru- acestea sunt antiseptice şi digestive. Uleiul esenţial extras din întreaga plantă se poate administra la adulţi pe cale orală ( o picătură de 2-3 ori pe zi) sau câte1- 2 picături prin masaj abdominal, diluate în ulei vegetal
  • În bucătărie: sub formă de seminţe sau de frunze (care, de preferinţă, nu trebuie încălzite)

Coriandrul vietnamez

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.