Obiective turistice Sighetu Marmatiei, Romania

Sighetu Marmatiei sau Sighet, cum mai este cunoscut, un oras care se dezvolta rapid, este capitala istorica a Maramuresului.

Acest centru industrial si universitar, din ce in ce mai popular printre turisti, se afla aproape de raul Tisa, granita Romaniei cu Ucraina. Centrul vechi se intinde in jurul Pietei Libertatii si a Strazii Mihaly de Apsa, strazi paralele cu sens unic, marginite de cladiri austro-ungare fermecatoare.

Sighetul apare consemnat pt prima oara in documente in anul 1326, insa in zona s-au gasit vestigii arheologice ale altor asezari umane mult anterioare atestarii. Originea numelui orasului este cuvantul traco-dacic zeget, insemnand cetate. Numele poate veni insa de la cuvantul maghiar „sziget”, pronuntat identic in romaneste, care inseamna „insula”, (orasul fiind inconjurat de ape-raurile Iza, Tisa si Ronisoara) sau de la numele rutenesc Sihot, cu care era desemnat acest loc de targ in vechime. Numele orasului a cunoscut cateva modificari in timp, dintre care amintim: Zygeth, Sihet, Sziget, Maramorosszighet, Sighet, Marmatia, Sighetu-Marmatiei.

Pe Dealul Cetatii – Solovan, care vegheaza asupra orasului, exista pana in zilele noastre o cetate din perioada traco-dacica. Pe intreg teritoriul orasului au fost descoperite de-a lungul timpului vestigii arheologice din paleolitic, neolitic, epoca bronzului si epoca fierului, precum si o asezare din secolul XI-XII.

In fiecare an, in decembrie, Festivalul Datinilor de Iarna, care tine doua zile, le ofera localnicilor ocazia de a-si pune cele mai bune (sau cele mai extravagante) vesminte traditionale: barbatii poarta masti de lup inspaimantatoare sau uniforme militare tipatoare, iar femeile imbraca jachete albe groase sau bundite din blana de oaie, cu broderii, sorturi dubie in dungi st cizme inalte si negre. Festivalul din 2006 a coincis cu redeschiderea podului peste Tisa, care fusese inchis mai bine de 60 de ani. El leaga Sighetul de orasul ucrainean Solotvino.

Atractii turistice Sighetu Marmatiei

Muzeul Maramuresului - obiectiv turistic Sighetu Marmatiei, Romania

Muzeul Maramuresului

Acest incantor muzeu se gaseste in Piata Libertatii (inchis lunea). Avand specific etnografic, acesta se afla intr-o cladire in stil baroc din 1730 si este ticsit de tesaturi artizanale, obiecte din lemn si alte exponate care documenteaza bogata mostenire rurala a regiunii, inclusiv cateva masti…

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei - obiectiv turistic Sighetu Marmatiei, Romania

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Poate fi vizitat la celalalt capat al apropiatei Strazi Coposu (iarna este inchis lunea). In cladire a functionat una dintre cele mai opresive inchisori comuniste din Romania – la inceputul anilor 1950 au fost trimisi aici fara sa fie judecati o multime de intelectuali, jurnalisti, ministri,…

Casa Elie Wiesel - obiectiv turistic Sighetu Marmatiei, Romania

Casa Elie Wiesel

Casa copilariei lui Elie Wiesel, scriitor si supravietuitor al Holocaustului, se afla pe coltul dintre strazile Dragos Voda si Tudor Vladimirescu. Mobilata ca o casa evreiasca tipica dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, actualmente este un muzeu (inchis lunea) dedicat stilului de viata…

Muzeul Etnografic al Maramuresului - obiectiv turistic Sighetu Marmatiei, Romania

Muzeul Etnografic al Maramuresului

Situat in centrul orasului, in cladirea care azi gazduieste cinematograful. In muzeu se pot vedea obiecte folosite de-a lungul timpului in ocupatiile de baza din zona Maramuresului. De asemenea sunt expuse icoane pe sticla si lemn, piese din portul popular, masti si costumatii, purtate cu ocazia…

Valea Izei - obiectiv turistic Sighetu Marmatiei, Romania

Valea Izei

Una dintre atractiile acestei vai este drumul care serpuieste spre est din catunul Vadu izei, aflat la 6,5 km sud de Sighetu Marmatiei. In acest satuc fermecator, ca si in asezarea vecina de la est, Valea Stejarului, vei intalni cateva tesatoare si cioplitori in lemn.

Vezi mai multe pe traveleuropa.ro:

https://www.traveleuropa.ro/obiective-turistice-sighetu-marmatiei/

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.