Cinci categorii de angajați vor resimți din plin transferul contribuțiilor sociale

Sunt câteva categorii de persoane care vor resimți un impact maxim de pe urma trecerii contribuțiilor, scrie digi24.ro.

Pentru simplul fapt că, prin Codul fiscal, sunt scutite de plata impozitului pe venit, drept pentru care scăderea veniturilor cu 22,75% nu va fi compensată parțial cu reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Care sunt aceste categorii? Să ne uităm la art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:

1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din: a) activități independente; b) salarii și asimilate salariilor; c) pensii; d) activități agricole, silvicultură și piscicultură;

2. persoanele fizice care creează programe pentru calculator, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor;

3. persoanele fizice care activează în cercetare-dezvoltare și inovare, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor;

4. persoanele fizice care își desfășoară activitatea pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfășoară activități sezoniere.

De reținut că ultimele două categorii de persoane scutite de la plata impozitului pe venit au fost incluse în Codul fiscal chiar în acest an, de către coaliția PSD-ALDE.

Celor patru categorii de salariați menționate li se mai adaugă una, deloc de neglijat: cea a angajaților la firmele aflate în insolvență. În cazul acestora, majorarea salariilor brute nu se poate realiza până la ieșirea din insolvență decât dacă în planul de reorganizare aprobat de instanță nu a fost prevăzută această măsură. Lucru greu de crezut, așadar.

În concluzie, pentru cele cinci categorii de salariați de mai sus, unele dintre ele privilegiate prin acordarea unor condiții fiscale speciale, impactul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat va fi unul maxim.

Citeste mai multe detalii pe digi24.ro:

http://www.digi24.ro/opinii/cinci-categorii-de-angajati-vor-resimti-din-plin-transferul-contributiilor-sociale-824506

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.