10. Hagia Sophia, Turcia

Prima biserica de pe acest loc a fost construita de Constantin cel Mare in anul 325, dar a ars intr-un incendiu in anul 404. Apoi a fost reconstruita de Teodosiu al II-lea peste 9 ani. Din pacate, biserica a fost din nou arsa in 532 in timpul unei rascoale. Din 537 cladirea a ramas la fel, fiind reconstruita in timpul imparatului Iustian I. Astfel, acest monument istoric a suferit trei schimbari majore: bazilica, moschee si muzeu.

cele mai frumoase monumente istorice

Sursa foto: Shutterstock/Tatiana Popova

9. Petra, Iordania

Sculptata in stanca, Petra este cunoscuta sub numele de “trandafirul desertului”. Totodata, intregul oras Petra este antic, fiind unul din cele mai celebre situri arheologice din lume. Turistii sunt atrasi de templele sapate direct in stanca, iar cel mai cunoscut din acestea este “Trezoreria”.

Petra a fost capitala nabateenilor (o uniune de triburi nomade arabe antice) si a fost cucerita de romani in anul 106. Orasul era un loc important pentru rutele comerciale din Orient, dar romanii au reusit sa-i cucereasca taind aprovizionarea cu apa.

cele mai frumoase monumente istorice

Sursa foto: Shutterstock/ Anastasios71

8. Marea piramida din Giza, Egipt

Acesta este cel mai vechi monument al celor sapte minuni ale lumii antice. De-a lungul timpului, piramidele de la Giza au provocat imaginatia turistilor, numindu-le “Muntii Faraonului”.

In prezent, Marea Piramida este inclusa in regiunea turistica a Platoului Giza, unde se afla si muzeul ce gazduieste Barca Solara plina de mister, descoperita de abia in 1954.

cele mai frumoase monumente istorice

Sursa foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko

7. Machu Picchu, Peru

Aflat in inima unui lant de munti, Machu Picchu exista de mai bine de cinci veacuri langa raul Urubamba, in regiunea Cusco. Orasul a fost construit in secolul al XV-lea si este cel mai interesant patrimoniu al civilizatiei Inca. In 1911, ruinele orasului au fost redescoperite de catre arheologul Hiram Bingham. Legendele si miturile spun ca Machu Picchu era un loc sacru si secret, iar incasii au reusit sa-l transforme intr-un orasel minunat.

cele mai frumoase monumente istorice

Sursa foto: Shutterstock/Pavel Svoboda Photography

Citeste continuarea pe wall-street.ro:

http://www.wall-street.ro/articol/Lifestyle/215159/10-monumente-istorice-considerate-cele-mai-frumoase-din-lume.html