Locul din România unde poți vedea singura moară cu pânze care s-a păstrat la noi în țară

Printre cele 400 de construcții țărănești răspândite pe 130 de hectare de pajiști, dumbrăvi și păduri, la Muzeul Astra din Sibiu se află un exponat extrem de valoros: ultima moară de vânt cu pânze din România.

Când ne gândim la mori de vânt, ne ducem cu gândul la Olanda, la Belgia sau la insulele grecești. Însă România are și ea câteva mori de vânt, iar unele dintre ele se păstrează la muzeul în aer liber de la marginea orașului Sibiu.

Într-adevăr, în actualul spațiu românesc erau mult mai frecvente morile de apă, care măcinau grâu și porumb cu ajutorul forței apei. Au existat însă și mori de vânt, cele mai multe dintre ele în Dobrogea, regiune cunoscută pentru potențialul de a genera energie eoliană.

 Singura moară cu pânze care a supraviețuit la noi în țară datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. A fost adusă dintr-o comunitate turco-tătară din satul Curcani, comuna Negrești, din județul Constanța.

Moara, care are 12 vele triunghiulare și e înălțată pe un soclu de piatră, este o raritate pentru spațiul românesc. Aici, cele mai multe mori de vânt aveau paletele făcute din scânduri sau șiță, în vreme ce pânzele sunt specifice regiunilor mediteraneene precum Portugalia sau Grecia (morile de vânt din insulele Santorini sau Mykonos sunt tot mori de vânt cu pânze).

Acest sistem cu pânze, cunoscut la morile de vânt de tip mediteranean, este atestat în România numai în sudul Dobrogei. Aici, a fost utilizat la morile de vânt cu o singură instalație de măcinat.

muzeul astra sibiu case obiective turistice

Mai multe detalii si foto pe greatnews.ro:

Locul din România unde poți vedea singura moară cu pânze care s-a păstrat la noi în țară

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.