Nunta tradițională arhaică, reînviată în Maramureș

Nunta tradițională arhaică, reînviată în Maramureș: „Există dorința lor de a salva și transmite mai departe tradițiile, portul popular, muzica veche. Zestrea lor trebuie continuată”

Peste 1.000 de persoane au participat în comuna Groșii Țibleșului, localitate așezată la poalele Munților Țibleș, la Festivalul Nunților, eveniment creat sub auspiciile proiectului cultural „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, inițiat de irlandezul Peter Hurley.

Participanții, majoritatea din comuna Groșii Țibleșului dar și din alte cinci sate învecinate, au recreat o nuntă tradițională, reînviind astfel o tradiție pe cale de a fi uitată, dar care ar putea să reintre în obiceiul satului așa cum era în urmă cu mai bine de 50 de ani.

Lumea satului a îmbrăcat straiele tradiționale din lada de zestre a bunicilor, muzicanții și-au pregătit instrumentele de cântat, întreaga suflare a satului a fost înștiințată și invitată duminică la nuntă.

Rapsodul popular Onișor Pop, unul dintre coordonatorii ansamblului folcloric din Groșii Țibleșului a explicat că ritualul de nuntă din străbuni a dispărut, însă prin proiectul „Satele Unite ale Maramureșului, festival fără frontiere”, partea a evenimentului cultural „Drumul spre Cimitirul Vesel”, este pe cale să renască.

„O mare parte din tradițiile de nuntă așa cum erau la noi în sat s-au pierdut, lumea satului s-a schimbat, oamenii doresc altceva. Credem că prin acest eveniment din proiectul Satele Unite al Maramureșului nunta, așa cum se purta în urmă cu zeci de ani, să revină. Ritualul de nuntă din bătrâni pe care l-am readus în actualitate a respectat exact forma originală: în seara zilei de sâmbătă feciorii satului s-au adunat la casa mirelui pentru a face împreună stegaul de nuntă — steag care, surprinzător ne-am dat seama, are forma crucii celtice—, îmbrăcat cu flori, verdeață, clopoței și ciucalăi din lână.

 

Citeste continuarea pe activenews.ro:

http://www.activenews.ro/stiri-locale/Nunta-traditionala-arhaica-reinviata-in-Maramures-%E2%80%9EExista-dorinta-lor-de-a-salva-si-transmite-mai-departe-traditiile-portul-popular-muzica-veche.-Zestrea-lor-trebuie-continuata-145066

 

 

Please follow and like us:
error0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.