POSTUL SFINTEI MARII 2017

POSTUL SFINTEI MARII 2017

Creștinii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Maria Mare. Acesta începe pe 1 august şi se încheie pe 15 august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Mai bine de două săptămâni, cei care ţin tradiţia nu au voie să mânânce carne şi lactate.

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei.

Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Pe 15 august este celebrată şi Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. Pe 31 iulie se lasă sec, iar consumul de pește este permis pe 6 august, de Schimbarea la Faţă a Domnului.

Traditii, obiceiuri si superstitii

In dimineata zilei de Sfanta Maria, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele.

Tot acum, barbatii schimba palaria cu caciula. Potrivit traditiei, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa data de 15 august erau ironizati.

Totodata, este interzis scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.

In Postul Sfintei Marii nu se fac nunti, sezonul se deschide dupa data de 15 august si tine pana la intrarea in postul Craciunului.

In aceasta zi, femeile insarcinate se roaga la Maica Domnului, pentru ca aceasta sa le protejeze pe toata durata sarcinii si sa le ajute sa nasca bebelusi sanatosi.

Potrivit traditiei, in ziua de Sfanta Marie, ciobanii isi coboara turmele de oi de pe munte si asta arata ca anotimpul calduros este pe sfarsite.

Sarbatoarea de Sfanta Marie se tine mai ales pentru sanatate, pentru casatorie, pentru nastere usoara si pentru vindecari. Credinciosii merg la biserica si se roaga la Fecioara Maria: fetele care vor sa se marite se roaga sa-si baseasca un sot bun, femeile se roaga pentru binele gospodariei, iar barbatii pentru recolte bogate.

Citeste mai mult pe RTV.NET:
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.