Am fost… suntem români – Gabriela Adameșteanu

Gabriela Adameșteanu (n. 2 aprilie 1942, Târgu Ocna, județul Bacău) este o scriitoare, jurnalistă și traducătoare română.

A fost redactor-șef al revistei de analiză politică 22 și este în prezent redactor șef al suplimentului “Bucureștiul cultural” și membru al Grupului pentru dialog social.

Biografie

Gabriela Adameșteanu este fiica lui Mircea Adameșteanu, profesor de istorie și a Elenei. A urmat cursurile liceale la Pitești (1956-1960) și ale Facultății de Limbă și Literatură Română a Universității din București (1960-1965). A fost redactor la editura Enciclopedică, devenită ulterior Științifică și Enciclopedică și apoi la editura Cartea Românească. După Revoluția din 1989, a fost redactor-șef la revista 22. S-a implicat în zona jurnalismului cultural și politic.

În urma verificărilor efectuate de CNSAS în arhive, instituția a constatat că, în ciuda faptului că Adameșteanu figura drept sursă a UM 0544 (fosta Direcție de Informații Externe), nu s-au putut găsi documente cu informații transmise, astfel că în ultima ședință din anul 2009 al instituției s-a stabilit că scriitoarei „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”.[2]

Opere

Volume de nuvele

  • Dăruiește-ți o zi de vacanță (1979)
  • Vară-primăvară (1989)

Romane

  • Drumul egal al fiecărei zile (1975), ediția a cincea (2008)

Citeste continuarea pe:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriela_Adame%C8%99teanu

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.