Marea Barieră de Corali a fost declarată „moartă” de oamenii de ştiinţă

După 25 de milioane de ani de viaţă, Marea Barieră de Corali a fost declarată „moartă”, de cercetători. Întinsă pe o suprafaţă de peste 2.600 de kilometri, cu peste 300 de insule şi aproximativ 3.000 de sisteme de recifuri, care erau case pentru mii de specii de peşti, balene şi delfini, Marea Barieră de Corali era cea mai mare structură de organisme vii.

Potrivit cercetătorilor, „moartea” s-a produs anul trecut, din cauza unui proces de „albire”. Mai exact, acest lucru înseamnă că structura de corali a rămas fără alge, se albeşte şi pierde principala sursă de nutrienţi. Cercetătorii spun că fenomenul s-a produs din cauza încălzirii apei oceanului.

Despre degradarea Marii Bariere de Corali se vorbeşte de mai mulţi ani. În urmă cu trei ani, Ministerul Mediului din Australia a făcut publice datele unei cercetări ştiinţifice care arată că ecosistemele au „o tendinţă de degradare a stării lor din cauza calităţii apei şi a efectelor cumulate produse de schimbarea climatică şi o creştere, ca frecvenţă şi intensitate a evenimentelor meteorologice extreme”.

Înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO în 1981, Marea Barieră a pierdut peste jumătate din corali în ultimii 27 de ani sub influenţa factorilor meteo (furtuni), climatici (încălzire) şi industriali, potrivit revistei americane Proceedings of the National Academy of Sciences.

Mai multe detalii pe jurnalulph.ro:

http://jurnalulph.ro/magazin/37298-marea-bariera-de-corali-a-fost-declarata-moarta-de-oamenii-de-stiinta.html

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.