Românii pot intra în faliment pe persoană fizică, de la 1 august. Cum se poate solicita şi cum se face

Legea privind insolvenţa persoanelor fizice va intra în vigoare la data de 1 august, după ce normele ei de aplicare au fost publicate recent în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că, de atunci, românii care nu îşi mai pot plăti datoriile vor putea să ceară falimentul personal. Ce înseamnă asta, cum se ajunge aici şi care sunt procedurile, într-un material trimis redacţiei ECONOMICA.NET de consultantul fiscal Dan Benţa.

În data de 01.08.2017 trebuie să intre în vigoare, Legea nr. 151/2015 privind insolvența persoanei fizice, desigur dacă nu intervin noi derogări de la acest termen, iar prin HG nr. 419/2017 au fost adoptate normele de aplicare pentru Legea insolvenței persoanei fizice.

Formele procedurii de insolventă pentru persoanele fizice sunt următoarele:

Procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor;

Procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active;

Procedura simplificată de insolvență;

Pentru realizarea acestor proceduri de insolvență au fost necesare adoptarea unor noi instrumente juridice și stabilirea unor reguli și principii de aplicare a legii.

O persoană fizică aflată în stare de insolvență poate depune la comisia de  insolvență o cerere de deschidere a procedurii insolvenței bazată pe baza unui plan de rambursare a datoriilor.

Dacă aceeași persoană fizică apreciază că situația sa este iremediabil compromisă, iar un plan de rambursare a datoriilor nu va putea fi aplicat, atunci va solicita instanței judecătorești competente deschiderea procedurii de insolvență prin lichidarea de active.

Se poate solicita de o persoană fizică aflată în procedura insolvenței procedura insolvenței simplificate când datoriile sunt mai mici de 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmăribile, respectiv are vârsta standard de pensionare sau și-a pierdut mai mult de jumătate din capacitatea de muncă.

HG nr. 419/2017 dezvoltă modul în care pot fi realizate aceste proceduri de insolventă. În acest sens, au fost adoptate:

–       Reguli privind procedura administrativă pe bază de plan de rambursare a datoriilor;

–       Procedura judiciară de insolvență prin lichidarea activelor;

–       Reguli privind remunerația evaluatorilor, administratorilor și a lichidatorilor și proceduri de publicitate în buletinul insolvenței;

Să analizăm câteva aspecte particulare privind procedura insolvenței bazată pe un plan de restituire a datoriilor:

 

Citeste continuarea pe economica.net:

http://www.economica.net/romanii-pot-intra-in-faliment-pe-persoana-fizica-de-la-1-august-cum-se-poate-solicita-si-cum-se-face-wkd_139445.html

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.