Cannes 2017 – Lista completă a filmelor premiate la cea de-a 70-a ediţie a festivalului

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes s-a încheiat duminică seară cu o gală la care filmul ”The Square”, regizat de suedezul Ruben Östlund, a primit trofeul Palme d’Or.

Actorul Claes Bang interpretează rolul lui Christian, un bărbat divorţat, tată a doi copii, care lucrează într-un muzeu, unde pregăteşte o expoziţie – ”The Square”. Mai multe întâmplări neprevăzute îl duc pe el, dar şi muzeul în mijlocul unei crize.

Ruben Östlund, în vârstă de 43 de ani, este regizor şi scenarist, cunoscut pentru pelicula ”Turist” (2014), pentru care a primit premiul juriului Un Certain Regard (Cannes 2014) şi o nominalizare la premiile BAFTA. A fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2009, pentru scurtmetrajul ”Händelse vid bank”, iar în 2011 a câştigat trofeul Séance “Coup de coeur”, la Cannes, pentru lungmetrajul ”Play”. În plus, filmele sale i-au adus patru nominalizări la European Film Awards şi una pentru LUX Film Prize.

”Am vrut ca oamenii să râdă. Să râdă şi să fie înspăimântaţi, în acelaşi timp”, a spus înaintea galei regizorul Ruben Ostlund. Actorul Claes Bang a completat: ”Reacţiile publicului au fost uimitoare”.

În competiţia oficială din acest an a Festivalului de Film de la Cannes au fost proiectate lungmetraje din ţări precum Franţa, Germania, Irlanda, Rusia, Coreea şi Statele Unite.

Între regizorii care au concurat pentru trofeul Palme d’Or se numără Fatih Akin, Robin Campillo, Sofia Coppola, Jacques Doillon, Michael Haneke şi Yorgos Lanthimos.

Actorul american Will Smith, regizorul sud-coreean Park Chan-wook, regizoarea germană Maren Ade, regizorul italian Paolo Sorrentino, actriţa americană Jessica Chastain, actriţa chineză Fan Bingbing, actriţa franceză Agnès Jaoui şi compozitorul francez Gabriel Yared au format juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care a fost prezidat de cineastul spaniol Pedro Almodóvar.

”Fiecare şi-a susţinut părerile, dar a fost democratic”, a spus Pedro Almodóvar pe covorul roşu, înainte de gala de închidere. Actriţa Jessica Chastain a declarat că fiecare film a fost ”special”, iar Agnès Jaoui a afirmat că totul a mers bine şi că peliculele i-au inspirat pe membrii juriului. De cealaltă parte, Will Smith s-a rezumat la a afirma: ”Spectaculos!”.

Actriţa Monica Belucci a ţinut discursul de deschidere a ceremoniei de premiere, în care a numit regizorii şi actorii preferaţi de festival de-a lungul celor 70 de ani.

Acordarea ex-aequo  a premiului pentru cel mai bun scenariu a fost descrisă de Pedro Almodóvar drept ”prima surpriză a serii”, urmând ca premiul celei de-a 70-a aniversări – care a revenit actriţei Nicole Kidman – să fie cea de-a doua.

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a avut loc în perioada 17 – 28 mai.

România, la Cannes 2017

Citeste continuarea pe jurnalulph.ro:

http://jurnalulph.ro/style/36436-cannes-2017-lista-completa-a-filmelor-premiate-la-cea-de-a-70-a-editie-a-festivalului.html

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.