Studiu: Arătura clasică distruge populațiile de râme din sol. Efectele sunt dramatice pe termen mediu și lung

Populația de râme din solurile arate anual în mod convențional se află într-un declin sistematic, arată un studiu realizat în comun de cercetători spanioli și irlandezi, afectând potențialul productiv al solurilor.

Analiza, realizată de o echipă mixtă de cercetători de la University College Dublin și Universitatea din Vigo, Spania, examinează 215 studii realizate pe terenuri agricole arate anual în mod convențional și altele pe care au fost efectuate lucrări de arătură reduse, din 40 țări, începând 1950. Fiecare dintre acestea arată o populație de râme care a scăzut în mod semnificativ în primul caz, față de terenurile arate parțial sau într-un mod redus.

Ceea ce am observat a fost un declin sistematic al populațiilor de râme în solurile pe care s-au efectuat lucrări de arătură clasică, respectiv o creștere a populațiilor de râme în solurile mai puțin prelucrate în adâncime”, a declarat Olaf Schimdt, profesor al Școlii de Agricultură și Studii ale Alimentelor din cadrul University College Dublin.

Studiul, publicat în revista științifică ”Global Change Biology”, arată că declinul cel mai pronunțat de populație l-au avut râmele anecice – cele mai mari, care sapă vertical prin mai multe straturi ale solului – și cele epigeice, care rezidă în straturile superioare ale solului și transformă deșeurile în strat de sol vegetal.

În schimb, terenurile lucrate prin arătură superficială, mai puțin adâncă, sunt propice pentru creșterea populațiilor de râme, conform aceluiași studiu. Avantajele aratului superficial sunt multiple: pe lângă prezervarea populației de râme, ajută la păstrarea structurii solului și la reciclarea nutrienților din straturile superioare.

Râmele ajută la sporirea circulației apei și a aerului în straturile de sol, datorită tunelurilor pe care le crează, precum și la transformarea materiei organice din stratul vegetal în nutrienți, printre altele. Râmele pot fi folosite și la crearea de vermicompost, unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice, după Agrointeligența-www.agrointel.ro a relatat AICI.

Preluare articol de pe agrointel.ro:

Studiu: Arătura clasică distruge populațiile de râme din sol. Efectele sunt dramatice pe termen mediu și lung

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.