CARNAVALUL de la Veneţia va dura zece zile. România, reprezentată de grupul de tulnicărese “Moaţele”

După ce, în 2008, România a fost ţară invitată de onoare la Carnavalul veneţian, şi în acest an vor fi prezenţe româneşti în lagună. Grupul de tulnicărese “Moaţele” din Câmpeni – Alba va susţine un recital la Carnavalul de la Veneţia.

Grupul de tulnicărese a fost înfiinţat în anul 2006 şi are în componenţă tinere care doresc să ducă mai departe acest vechi obicei: cântatul din tulnic.

La Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va fi prezentată expoziţia de grafică “Una nostalgia indescrivibile”, care reuneşte lucrări ale artistului român Constantin Udroiu (1930-2014). Constantin Udroiu, considerat de critica italiană un “expresionist bizantin”, a studiat la Facultatea de Arte Frumoase din Bucureşti, avându-l ca profesor pe Gheorghe Vânătoru (1908-1983). Condamnat la 22 de ani de muncă silnică pentru “crimă de uneltire împotriva ordinii sociale” şi “acţiuni îndreptate împotriva regimului de democraţie populară”, Constantin Udroiu a ispăşit o pedeapsă de 10 ani – din 1954 până în 1964 – în temniţele comuniste.

Stabilindu-se în Italia, în 1971, Constantin Udroiu a fost unul dintre cei mai prolifici şi apreciaţi artişti români din diaspora.

Expoziţia “Zestrea by Liliana Ţuroiu” va fi prezentată la Veneţia, în timpul Carnavalului. Ţinutele din colecţia “Zestrea by Liliana Ţuroiu”, inspirate de straiele domniţelor şi reginelor, precum şi de motivele iilor româneşti tradiţionale, vor fi expuse în inima culturală şi istorică a Veneţiei, scrie Mediafax.ro

Citeste continuarea pe mediafax.ro:

http://www.mediafax.ro/life-inedit/carnavalul-de-la-venetia-incepe-oficial-sambata-si-va-dura-zece-zile-romania-reprezentata-de-grupul-de-tulnicarese-moatele-16164657

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.