Minunile unei plante folosite de milenii: mărarul

Mărarul este o plantă des folosită în bucătăria românească, dar şi în medicina populară. Frate cu pătrunjelul, mărarul face parte din clanul mediteraneean al ţelinei, alături de leuştean, coriandru sau chimen. Este un excelent remediu natural împotriva mai multor afecţiuni şi disfuncţii. Cea mai importantă calitate a sa este cea de reglator hormonal. Graţie conţinutului foarte mare de fitoestrogeni, mărarul îşi găseşte utilizarea terapeutică în afecţiuni genitale feminine precum tulburări ale ciclului menstrual, diminuarea simptomatologiei specifică menopauzei şi chiar accentuarea caracteristicilor feminine, după cum susţine doctor Ruxandra Constantina, specialist în afitoterapie.

Mărarul ar contribui chiar şi la creşterea sânilor. Este motivul pentru care unii specialişti recomandă masajul constant al sânilor cu ulei de mărar. În plus, mărarul ar putea ameliora şi chiar vindeca: inflamaţiile căilor urinare, sindromul colonului iritabil, indigestia, sughiţul, nevralgiile, arteroscleroza, cistita şi insomniile. Pentru că are proprităţi diuretice, mărarul este foarte utilizat şi în curele de slăbire. Specialiştii spun că el împiedică retenţia de lichide în organism şi că previne astfel, depunerea inesteticei celulite. Conform site-ului frunza-verde.ro, seminţele de mărar au cea mai mare concentraţie de calciu din tot regnul vegetal. O linguriţă cu seminţe de mărar ar conţine mai mult calciu decât o cană cu lapte aşa încât această plantă ar întări sistemul osos şi ar preveni osteoporoza. La fel ca pătrunjelul, mărarul ajută la menţinerea sănătăţii dentare. În primul rând, împrospătează respiraţia, dar s-a constatat că seminţele pot calma şi durerile uşoare de dinţi. Mărarul este şi un puternic tonic psihic în lupta cu depresiile.

Pe lângă utilizarea lui clasică, de mirodenie, din mărar se mai pot face: infuzie, ceai şi chiar vin. Pulberea de mărar se obţine din seminţele măcinate şi se poate consuma ca atare sau poate fi ingredient pentru tinctura de mărar. Specialiştii susţin că, în general, mărarul consumat în cantităţi normale are numai beneficii.

Citeste continuarea pe realitatea.net:

https://www.realitatea.net/fresh-refresh-minunile-unei-plante-folosite-de-milenii-mararul_1648987.html#sthash.XRjCkXep.dpuf

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.