Monturile: cauze, simptome, complicaţii, prevenire

Monturile reprezintă deformări ale încheieturii degetului mare de la picior, care afectează în general femeile într-un număr mai mare decât bărbaţii.

Dintr-un procent de 90% femei care poartă pantofi incomozi, 60% prezintă monturi. Întrucât femeile sunt cele care de obicei poartă tocuri sau încălţăminte îngustă în partea anterioară a piciorului, frecventa apariţiei monturilor este de 9 ori mai mare decât la bărbaţi.

Mai ales în cazul femeilor, această deformare poate fi dureroasă şi împiedică purtarea oricărui tip de încălţăminte, întrucât zona afectată se fricţionează de pantof şi se inflamează.

Pentru cazurile uşoare, încălţămintea bună împreună cu alte câteva remedii naturiste pot fi suficiente pentru ameliorarea simptomatologiei şi diminuării durerii, dar în cazul deformărilor mai grave, tratamentul înseamnă de obicei o intervenţie chirurgicală.

Monturile afectează laba piciorului şi din punct de vedere estetic, deoarece determină înclinarea degetului mare de la picior spre cel de-al doilea deget, iar aceasta cauzează o proeminenţă osoasă dură. Mai mult, pielea din această zonă poate fi îngroşată sau inflamată, cauzând dureri.

Cauzele monturilor

Încă nu se cunosc cauzele exacte ale apariţiei monturilor, însă specialiştii  precizează că instalarea acestor malformaţii este corelată cu doi factori predominanţi.

„Prima este că unele persoane au o sensibilitate la nivelul încheieturilor moştenită în mod ereditar. În câteva cazuri, sensibilitatea aceasta se poate transforma în osteoartrită sau artrită reumatoidă. A doua cauză este încălţămintea incomodă care ţine degetele deformate timp îndelungat.
De asemenea, există şi situaţii în care acestea sunt provocate de anomalii înnăscute ale piciorului, ce cresc riscul deformării piciorului, cum ar fi platfusul ce constă în aplatizarea arcadei labei piciorului”, explică specialistul epidemiolog Dr. Tania Bejan.

Simptome şi complicaţii ale monturilor

  • Dificultăţi în a merge din cauza durerii.
  • Inflamare şi răni la baza degetului care se pot infecta.
  • Piciorul poate deveni atât de lat încât găsirea unei perechi de pantofi să devină foarte dificilă.
  • Apariţia artritei la degetul mare.
  • Deformări şi la celelalte degete de la picioare

Prevenire monturi

Citeste continuarea pe csid.ro:

http://www.csid.ro/health/sanatate/monturile-cauze-simptome-complicatii-prevenire-12138482/

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.