Salariaţii sunt obligaţi prin lege să-şi ia concediul de odihnă anual

Concediul de odihna este un drept al angajatului, dar si o obligatie. Astfel, concediul de odihna aferent unui an trebuie efectuat in integralitate in acel an. In cazul in care concediul de odihna nu este efectuat, atunci exista o singura optiune pentru angajat, prevazuta de Codului Muncii. De asemenea, salariatul poate primi compensatii banesti pentru zilele de concediu neefectuate, insa doar intr-o situatie specifica.

Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat salariatilor, conform Codului Muncii. In plus, acest concediu nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Potrivit Codului Muncii, concediul de odihna anual este acordat pentru minimum 20 de zile lucratoare, dar durata este proportionala cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual. Conform Codului Muncii, ca urmare a sarbatorilor legale salariatii beneficiaza de 12 zile libere anual. Totusi, in acest an, cei care lucreaza de luni pana vineri au 9 zile libere impuse de lege, din totalul celor 12 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii, deoarece numai o parte dintre acestea sunt, calendaristic, in timpul saptamanii.

Daca un angajat nu si-a efectuat tot concediul de odihna la care avea dreptul intr-un an calendaristic, angajatorul este obligat sa-i acorde salariatului concediul pana la sfarsitul anului urmator, se mentioneaza in Codul Muncii.

Mai exact, in situatia in care neefectuarea concediului de odihna in anul in curs nu este imputabila salariatilor, acestora li se recunoaste dreptul de a efectua concediul in anul urmator.

Citeste continuarea pe jurnalulph.ro:

http://jurnalulph.ro/national/34150-salariatii-sunt-obligati-prin-lege-sa-si-ia-concediul-de-odihna-anual.html

Please follow and like us:
error0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.